Svampgryta med rimmat fläsk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

40 minuter

De flesta grytor har kött av något slag som bas. Här spelar svampen och rotsakerna huvudrollen med köttet som krydda.

(4 personer)

Det här behöver du

3 morötter

200 g rotselleri

200 g palsternacka

1 lök

1 liten purjo

400 g svamp, blanda gärna självplockat med köpechampinjoner

250 g rimmat fläsk

1/2 tärning eller 2 tsk flaskfond till kalvfond

1 tsk timjan

1 dl rödvin (om du har över)

1 msk rödvinsvinäger

2 msk olja

4 portioner pasta

Riven ost

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Skala morötterna, rotsellerin, palsternackorna och löken. Skär stort som sockerbitar.

2. Ansa purjon och skiva centimetertjockt.

3. Ansa svampen och dela i ganska stora bitar.

4. Skär fläsket i strimlor.

5. Sätt igång pastakoket.

6. Fräs rotsakerna, löken, purjon, svampen och fläsket i oljan på ganska hög värme i en stor gryta eller stekpanna tills svampen och fläsket är aningen brynt. Salta, peppra och strö i timjan.

7. Slå i 2 dl vatten, halva buljongtärningen/fonden, och vinet. Låt småputtra i 5–10 minuter tills vätskan nästan kokat in. Smaka av med salt och peppar.

8. Servera till pastan och ställ fram riven ost att strö över.