Spenatgömmor med lax

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

55 minuter

Eftersom jag är en klant på bakning brukar jag dra mig för pajer och piroger men de här var lätta som plättar att göra.

(6 stycken)

Det här behöver du

2,5 dl vetemjöl

1 krm salt

2 msk olivolja

5 msk vatten

250 g fryst spenat

1/2 liten lök

2 msk pinjenötter

1 msk olivolja

100 g rökt lax

1 citron

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Tina spenaten. Det går ganska fort i mikro. Kolla på paketet hur du ska göra.

2. Blanda mjölet och saltet i en bunke.

3. Gör en grop i mitten och häll i oljan. Arbeta ihop mjölet och oljan med fingrarna. Du kommer inte att få en deg men se till att det blir jämnt blandat.

4. Häll i nästan allt vattnet och knåda ihop till en deg. Ta mer vatten om du inte får till det. Brukar bara behövas några droppar extra. Täck degen med plastfilm och låt vila 10 minuter.

5. Värm ugnen till 250 grader.

6. Krama vattnet ur spenaten, det mesta i alla fall. Hacka den grovt och lägg i en bunke.

7. Skala löken och hacka fint. Ner i bunken.

8. Rosta pinjenötterna någon minut i torr stekpanna. De ska bara få en aning färg. Bunken.

9. Strimla eller tärna laxen ganska smått. Bunken.

10. Blanda olivoljan med laxen och det andra. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. (Det blir rikligt med fyllning så du kan snåla lite med både spenaten och laxen.)

11. Knåda degen på icke mjölad yta i 5 minuter. (Du blir stark som en gorilla i nyporna.)

12. Dela degen i 6 bitar. Täck med fuktigt hushållspapper eller handduk.

13. Kavla ut till tunna rundlar, cirka 15 cm i diameter. (Fortfarande inget mjöl på bakbordet.)

14. Lägg en hög fyllning på ena halvan av rundlarna, vik över så att du får en halvmåne och nyp ihop kanterna.

15. Lägg på bakplåtspapper på plåt eller i långpanna och grädda i 15 minuter eller tills gömmorna fått fin färg.

Vegotipset

Gömmorna blir raskt vego om du byter ut laxen mot feta- eller getost.