Friterad strömming
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18
40 minuter
Ha alltid ett lock till hands när du friterar. Tar oljan fyr kväver du effektivt elden med locket.
(4 personer)
Det här behöver du
600 g strömmingsfilé
2 vitlöksklyftor
1 + 1 lime
1/2 citron
4 msk hackad koriander
1 dl mjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
7 dl olja
300 g broccoli
150 g sockerärtor
400 g böngroddar, 1 burk
Dipp:
1 dl sweet chili-sås
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Så här gör du
1. Lägg ut strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt på en bricka eller en skärbräda. Salta och peppra.
2. Pressa i vitlöken i en skål och blanda med saften från 1 av limefrukterna och citronhalvan.
3. Droppa blandningen över strömmingarna och ”grava” i 5 minuter.
4. Hacka koriandern och fördela på strömmingsflundrorna. Vik ihop dem.
5. Blanda dippsås av sweet chili, sambal och saften från sista limen. Möjligen behövs en gnutta salt. Strö i lite extra hackad färsk koriander om du vill.
6. Hetta upp oljan i gryta eller stor kastrull. När en liten bit vitt bröd blir gyllene på 1 minut är oljan lagom het.
7. Gör en dopparebana med mjöl på flat tallrik, uppvispade ägg i en skål och ströbröd på en flat tallrik.
8. Vänd strömmingarna i mjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet.
9. Fritera firrarna några i taget i oljan i ett par minuter. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
10. Koka broccolibuketterna 2 minuter.
11. Lägg i sockerärtorna och koka 1 minut till.
12. I med groddarna. Säg ”Hepp!” och häll genast upp grönsakerna i durkslag och spola av med kallt vatten tills de är ljumma. Låt rinna av och lägg upp.
13. Servera till de nyfriterade strömmingarna och dippsåsen.