Friterad strömming

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

40 minuter

Ha alltid ett lock till hands när du friterar. Tar oljan fyr kväver du effektivt elden med locket.

(4 personer)

Det här behöver du

600 g strömmingsfilé

2 vitlöksklyftor

1 + 1 lime

1/2 citron

4 msk hackad koriander

1 dl mjöl

2 ägg

2 dl ströbröd

7 dl olja

300 g broccoli

150 g sockerärtor

400 g böngroddar, 1 burk

Dipp:

1 dl sweet chili-sås

1 tsk sambal oelek

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Lägg ut strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt på en bricka eller en skärbräda. Salta och peppra.

2. Pressa i vitlöken i en skål och blanda med saften från 1 av limefrukterna och citronhalvan.

3. Droppa blandningen över strömmingarna och ”grava” i 5 minuter.

4. Hacka koriandern och fördela på strömmingsflundrorna. Vik ihop dem.

5. Blanda dippsås av sweet chili, sambal och saften från sista limen. Möjligen behövs en gnutta salt. Strö i lite extra hackad färsk koriander om du vill.

6. Hetta upp oljan i gryta eller stor kastrull. När en liten bit vitt bröd blir gyllene på 1 minut är oljan lagom het.

7. Gör en dopparebana med mjöl på flat tallrik, uppvispade ägg i en skål och ströbröd på en flat tallrik.

8. Vänd strömmingarna i mjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet.

9. Fritera firrarna några i taget i oljan i ett par minuter. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.

10. Koka broccolibuketterna 2 minuter.

11. Lägg i sockerärtorna och koka 1 minut till.

12. I med groddarna. Säg ”Hepp!” och häll genast upp grönsakerna i durkslag och spola av med kallt vatten tills de är ljumma. Låt rinna av och lägg upp.

13. Servera till de nyfriterade strömmingarna och dippsåsen.