Biff med bönor provençal

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

50 minuter

Känns oxfilén för dyr (den gör ju ofta det) så ta fläskfilé, kyckling eller quorn.

(4 personer)

Det här behöver du

6 tomater

500 g oxfilé

1 + 1 msk olivolja

50 g smör

400 g burkade kidneybönor

400 g burkade vita bönor (inte i tomatsås)

150 g färska eller frysta haricots verts

1 tsk torkad timjan

2 vitlöksklyftor

4 msk hackad persilja

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Dela tomaterna. Salta, peppra och droppa på olivoljan.

3. Ställ tomathalvorna i en långpanna och skjutsa in i ugnen så fort det bara går.

4. Ta fram köttet så att det inte är iskallt när du ska steka det.

5. Ta fram smöret så att det hinner mjukna lite.

6. Skölj alla bönorna. Låt rinna av.

7. Lägg i en skål. Salta, peppra, strö över timjan och vänd ner sista matskeden olivolja.

8. Salta och peppra köttbiten. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme några minuter. Det ska inte bli färdigstekt.

9. Dra ner värmen till 150 grader. Ta ut långpannan och häll i bönorna. Mosa till tomaterna och blanda med bönorna. Häll i 1 dl vin eller vatten om du vill ha det lite såsigare.

Lägg köttet ovanpå och stoppa in en stektermometer mitt i tjockaste biten. Köttet är klart (mörkrosa) när den visar 55 grader.

10. Hacka persiljan och blanda ner i smöret. Pressa i vitlöksklyftorna, salta, rör om ordentligt och provsmaka.

11. Ta ut köttet när det är klart och låt vila 10 minuter. Stäng av ugnen men låt bönorna stå kvar i värmen.

12. Skär köttet i tjocka skivor och lägg tillbaka på bönbädden. Klicka över vitlökssmöret och servera.