Tomatrisotto med biff eller kalv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

45 minuter

Biff/kalv är dyrt. Det är helt okej att byta mot fläskfilé, köttbullar eller örtbiffar.

(4 personer)

Det här behöver du

6 tomater

4 portioner avorioris eller annat rundkornigt

1 stor vitlöksklyfta

2 msk balsamvinäger

1/2 lök

3 msk hackad persilja

2 msk hackad färsk basilika

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

3 dl grönsaksbuljong, tärning eller flaskfond

1 dl riven parmesan.

4 kalvkotletter eller biffar

1 msk smör

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Värm ugnen till 250 grader.

2. Skala vitlöksklyftan och skär den i 12 strimlor.

3. Dela tomaterna. Ställ ut halvorna med snittytorna uppåt på folieklädd plåt.

4. Peta ner en vitlöksstrimla i varje tomat och droppa över lite balsamvinäger. Salta och peppra. In i ugnen och baka i 20 minuter.

5. Skala och hacka löken fint.

6. Hacka persiljan och basilikan.

7. Riv parmesanen.

8. Värm buljongen. Den behöver inte bli kokhet.

9. Fräs lökhacket i oljan på låg värme i en stor kastrull.

10. Häll i riset och fräs det tillsammans med löken medan du rör om någon minut.

11. I med vinet och puttra på tills nästan allt dunstat. Fortsätt på samma vis med buljongen i skvättar. Rör flitigt.

12. När tomathalvorna är klara drar du av skinnet och slänger det. Mosa ner 8 av halvorna i risotton. (Glöm inte att röra, röra, röra.) Gör det någon gång medan du kokar in vinet och buljongen i riset. Spara 4 tomathalvor till garnering.

12 Riset borde vara precis mjukt när buljongen börjar ta slut. Fortsätt koka in mer buljong eller vatten om riset inte är klart.

13. Rör sedan ner persiljan, basilikan och parmesanen. Smaka av med salt och peppar.

14. Servera med smörstekta kalvkotletter/biffar.