Bagarpotatis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

55 minuter

Det heter pommes de terre boulangère (bagarhustru) på köksfranska. Kopplingen till det mjöliga skrået är ugnen. God gratäng utan en massa grädde! Byt kotletterna mot kyckling om du vill.

(4 personer)

Det här behöver du

700 g potatis

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 medelstor zucchini

3 msk smör

1 tsk rosmarin

1 tärning grönsaksbuljong eller 1,5 msk flaskfond

1 msk olivolja (att steka lammkotletter i)

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Skala och skiva potatisen ganska tunt.

3. Skala och skiva löken och vitlöken tunt.

4. Tvätta zucchinin och skiva tunt.

5. Stek det skivade i smöret tills det börjar ta färg. Salta och peppra måttligt och krydda med rosmarin. Tvärt emot de vanliga råden så kan du ösa stekpannan full men vänd runt då och då så att inte somligt blir bränt och resten bleksiktigt.

6. Värm 3 dl vatten med buljongtärningen/fonden under tiden.

7. Lägg över det stekta i en långpanna och häll i buljongen. Baka 40 minuter i ugnen. Täck med folie om det börjar bli för brynt.

8. Strö över hackad persilja när det är några minuter kvar till deadline.

9. Servera till stekta lammkotletter eller kycklingklubbor som kan få steka med potatisen i ugnen.