Lax med jordnötssås

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

25 minuter

Hacka eller mixa jordnötterna lite slarvigt. Det är gott med lite tuggiga bitar i såsen.

(4 personer)

Det här behöver du

600 g laxfilé

400 g wokgrönsaker

1 citron

2 msk soja, gärna japansk

1 msk olja

1 dl jordnötter

1 msk riven färsk ingefära

4 msk hackad koriander

1 msk sambal oelek

2 msk thailändsk fisksås

1 msk socker

2 msk olja

2 lime

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Ta fram wokgrönsakerna och låt dem tina en smula med sojan och några droppar citron. Vänd runt ibland. Banka lite på grönsakerna då och då så att de inte ligger som en enda stor isklump.

2. Hacka jordnötterna smått.

3. Skala och riv ingefäran fint.

4. Hacka koriandern.

5. Blanda jordnötterna, ingefäran och koriandern med sambal oeleken, fisksåsen, sockret och oljan. Mixa om du vill ha en slät sås.

6. Pressa i ena limen. Smaka av med saften från den andra limen och kanske mer salt eller fisksås.

7. Skär laxen i stavar eller kuber, salta och peppra lätt. Stek hastigt i teflonpanna. Bitarna kan gärna ha en liten kärna som inte är riktigt genomstekt. Håll varma på en tallrik på spiskanten så ”stelnar” fisken rakt igenom.

8. Fräs wokgrönsakerna hastigt i oljan i en kastrull med soja- och citronmarinaden. Smaka av med salt när de är genomvarma.

9. Servera med såsen och wokgrönsakerna.

Hitta råvaran

En halvhyfsad ersättning för färsk koriander är hackad på burk som kan finnas i asiatiska hyllan. Persilja är inte i närheten smakmässigt men åtminstone grönt.