Pasta med broccolipesto

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24

(25 minuter)

Grönt godis för oss som gillar broccoli och pesto – och en bra lösning för den som vill åt alla nyttigheterna i broccolin men inte är så tänd på själva grönsaken.

(4 personer)

Det här behöver du

4 portioner pasta

200 g fryst eller färsk broccoli

2 vitlöksklyftor

4 msk riven parmesan

25 g pinjenötter

5 msk olivolja

1 citronklyfta

1 krm cayenne

socker

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Koka broccolin i 5 minuter. Häll bort vattnet och låt ånga av.

3. Ta fram en mixer eller en mixerstav och en bunke.

4. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem grovt. Lägg i mixerskålen/bunken tillsammans med broccolibuketterna.

5. Riv parmesanen och lägg i rivet och pinjenötterna i bunken.

6. Pressa över lite citron och krydda med cayenne. Ta inte allt om du inte är säker på att du vill ha det hett.

7. Mixa en minut till en grovgrynig massa. Strila i oljan och fortsätt mixa tills du fått en ganska jämn smet.

8. Smaka och justera med mer salt och citron om det behövs. En nypa socker rundar av kanterna.

9. Rör ner i den nykokta pastan eller häll upp i en skål och lår folk servera sig själva.