Rotmos med skinka och salt kött

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24

(75 minuter)

(4 personer)

Det här behöver du

200 g kokt skinka i skivor

200 g salt kött i skivor

Rotmoset:

1 kg kålrötter

2 morötter

500 g potatis

2 1/2 + 1/2 tärning grönsaksbuljong

2 msk smör

senap (ta någon sort du gillar)

salt

peppar

Så här gör du

1. Börja med rotmoset: Koka upp 1,5 l vatten och 2 1/2 buljongtärning i kastrull eller gryta på minst 4 l.

2. Skala kålrötterna, morötterna och potatisen. Dela rötterna i bitar, ungefär stora som tändsticksaskar. Dela potatisen i mindre bitar.

3. Koka kålrötterna och morötterna 30 minuter. Lägg i potatisen och fortsätt koka tills den och rötterna är helt mjuka. Ta en första koll efter 5 minuter. Tiden kan variera rätt mycket.

4. Häll av spadet i en skål och spara det.

5. Mosa rötterna och potatisen med elvisp, potatispress eller -stöt. Späd med lite kokspad om moset är för fast. Smaka av med salt och peppar och rör ner smöret.

6. Värm skinkan och saltköttet i 2 dl av rotmosspadet och den halva buljongtärningen..

7. Servera med senap till moset.