Fusk-Mårten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

60 minuter

Mårtensafton i dag. Vi firar det med en förfärligt fuskig gåsamiddag.

(4 personer)

Det här behöver du

1 stor kyckling

2 äpplen

1 lök

150 g katrinplommon

1 msk smör

500 g fryst klyftpotatis

1 citron

1 tsk timjan

300 g rödkål, klar att värma

2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk flaskfond

1 näve torkade trattkantareller

1 dl portvin, rött och billigt

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Det blir bättre resultat om du styckar kycklingen innan du steker den. Då kan du ta ut bröstbitarna 10 minuter innan resten av fågeln eftersom de bli klara tidigare. Men å andra sidan ser det pampigare ut med en hel fågel.

3. Dela citronen och pressa ut 2 msk saft och spara i en skål.

4. Stoppa in citronhalvorna i kycklingen eller pressa över delarna. Salta och peppra. Stek bröstbitarna 30 minuter och resten 40 minuter. Hel pippi behöver stå inne 50 minuter.

5. Låt klyftpotatisen göra kycklingen sällskap efter en stund. Potatisen behöver cirka 25 minuter i ugnen.

6. Lägg trattisarna i blöt.

7. Värm 1 l vatten med buljongtärningarna/fonden. Ta undan 1 dl buljong. Blanda resten med portvinet och sjud trattisarna i soppan några minuter. Servera som en liten förrätt.

8. Skala löken och äpplena. Skär löken i klyftor. Kärna ur äpplena och skär i skivor.

9. Värm löken, äpplena och katrinplommonen i den sparade citronsaften och buljongdecilitern. Puttra ihop i 5 minuter och smaka av med timjan, salt och peppar.

10. Värm rödkålen.

11. Servera till kycklingen, potatisen och äppelblandningen.

Gott att dricka till

Ska ju vara röd bourgogne till gåsen. Dyrt men gott:

Couvent des jacobins (5283) Frankrike, 109 kronor.