Potatisplättar x 2
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18
50 minuter
Lämplig ändstation för överblivet potatismos – och ett ändamål värt ett nygjort. Du kan givetvis nöja dig med en sorts plättar och dubbla den fyllningen i stället.
(4 personer)
Det här behöver du
800 g potatis
2 dl mjölk
2 + 2 msk smör
200 g rimmat fläsk
50 g soltorkade tomater
50 g urkärnade svarta oliver
2 msk strimlad basilika
50 g pinjenötter
2 stora morötter
3 msk russin
200 g rödkål
3 msk rårörda lingon eller lingonsylt
Salt
Peppar
Så här gör du
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Tärna fläsket ganska smått. Lägg i en långpanna och stek i ugnen tills knaprigt. Det tar cirka 20 minuter.
3. Skala potatisen skär i bitar och koka mjuk. Låt ånga av.
4. Pressa, mosa eller stöt potatisen. Värm mjölken med 2 msk av smöret och rör ner i potatismoset. Smaka av med salt och peppar. Ta det försiktigt med saltet.
5. Medan potatisen kokar hackar du de soltorkade tomaterna och oliverna ganska smått. Strimla basilikan.
6. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna så att de får en aning färg.
7. Du hinner nog fixa salladen också: Skala och riv morötterna grovt. Ansa och strimla rödkålen. Lite sötma i salladen passar bra till de saltiga potatisplättarna. Blanda lite russin i morötterna och lingonsylt i kålen. Verkar det mindre lyckat gör du en dressing på olivolja, pressad citron och lite salt i stället.
8. Dela moset i två högar. Blanda den ena med det tärnade fläsket och den andra med tomaterna, oliverna, pinjenötterna och basilikan.
9. Forma till plättar och stek i resten av smöret i omgångar tills de får fin yta.
10. Servera med salladerna.