Potatisplättar x 2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

50 minuter

Lämplig ändstation för överblivet potatismos – och ett ändamål värt ett nygjort. Du kan givetvis nöja dig med en sorts plättar och dubbla den fyllningen i stället.

(4 personer)

Det här behöver du

800 g potatis

2 dl mjölk

2 + 2 msk smör

200 g rimmat fläsk

50 g soltorkade tomater

50 g urkärnade svarta oliver

2 msk strimlad basilika

50 g pinjenötter

2 stora morötter

3 msk russin

200 g rödkål

3 msk rårörda lingon eller lingonsylt

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Tärna fläsket ganska smått. Lägg i en långpanna och stek i ugnen tills knaprigt. Det tar cirka 20 minuter.

3. Skala potatisen skär i bitar och koka mjuk. Låt ånga av.

4. Pressa, mosa eller stöt potatisen. Värm mjölken med 2 msk av smöret och rör ner i potatismoset. Smaka av med salt och peppar. Ta det försiktigt med saltet.

5. Medan potatisen kokar hackar du de soltorkade tomaterna och oliverna ganska smått. Strimla basilikan.

6. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna så att de får en aning färg.

7. Du hinner nog fixa salladen också: Skala och riv morötterna grovt. Ansa och strimla rödkålen. Lite sötma i salladen passar bra till de saltiga potatisplättarna. Blanda lite russin i morötterna och lingonsylt i kålen. Verkar det mindre lyckat gör du en dressing på olivolja, pressad citron och lite salt i stället.

8. Dela moset i två högar. Blanda den ena med det tärnade fläsket och den andra med tomaterna, oliverna, pinjenötterna och basilikan.

9. Forma till plättar och stek i resten av smöret i omgångar tills de får fin yta.

10. Servera med salladerna.