Färsig gratäng

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

65 minuter

Stulet rakt av från den fantastiska singel-kokboken ”Middag för en” som även innehöll rätter för större sällskap. Förra seklets bästa bok alla kategorier? Ja, troligen.

(4 personer)

Det här behöver du

2 dl riven ost

1 krm riven muskot

1 lök

2 msk smör

400 g köttfärs

1 msk vetemjöl

400 g krossade tomater, 400 g

2 msk tomatpuré

1,5 dl vitt vin

1 kg potatis

1 dl vispgrädde

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Riv osten och muskoten.

2. Skala och hacka löken. Bryn den i smöret i en stekpanna eller gryta.

3. Blanda i köttfärsen och bryn den medan du rör om.

4. Tillsätt vetemjölet, tomaterna, tomatpurén och muskoten. Salta och peppra.

5. Häll i vinet och koka ihop i 10 minuter på svag värme.

6. Värm ugnen till 200 grader.

7. Skala under tiden potatisen och skär i tunna skivor.

8. Varva potatis och köttfärssås i en ugnssäker form. Det ska vara potatis i nedersta lagret. Salta lite på potatisen.

9. Blanda grädden med den rivna osten. Häll över potatisen och köttfärsen.

10. Grädda i ugnen i 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och osttäcket fått en gyllenbrun färg.

Tips

Förkoka den skivade potatisen några minuter så går det på halva tiden i ugnen.