Laxburgare med mangosalsa

Uppdaterad 2019-01-30 | Publicerad 2008-01-28

35 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

500 g laxfilé

3 msk hackad gräslök

1 vitlöksklyfta

1 cm ingefära

0,5 tsk sambal oelek

2 msk sesamfrön

1 ägg

2 msk smör

8 hamburgerbröd eller annat bröd

Mangosalsa:

1 mango

3 salladslökar

1 chilifrukt

(2 dl matlagningsyoghurt)

salt

peppar

Så här gör du

1. Börja med mangosalsan: Skär bort fruktköttet från kärnan på mangon. Skala sedan köttet med en vass kniv eller en potatisskalare. Skär fruktköttet i ganska små bitar.

2. Skölj och ansa salladslökarna. Skiva fint.

3. Kärna ur och strimla chilin. Blanda med mangon och löken i en skål. Smaka av med lite salt.

4. Hacka laxköttet till något mellan små kuber och smet. Det går att mixa köttet också men då tycker jag det blir för finmalt.

5. Hacka gräslöken.

6. Skala och hacka vitlöken och ingefäran fint.

7. Blanda laxen, gräslöken, vitlöken, ingefäran, sambalen, sesamfröna och ägget i en skål. Salta och peppra.

8. Forma 8 laxburgare. De behöver inte bli så stora.

9. Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Bryn burgarna någon minut på varje sida. Du får nog ta fyra i stöten om du inte har en jättestor stekpanna. Efterstek några minuter på mycket låg spisvärme eller på 125 grader i ugnen.

10. Lägg burgarna i bröden och toppa med mangosalsan. Skeda på lite matlagningsyoghurt om du tycker det verkar för osåsigt.