Röd linssoppa

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2008-04-24

En härligt god röd linsoppa att njuta av sena höst- och vinterkvällar.

(4 personer) 20 minuter

Det här behöver du

1 stor lök

1 msk olivolja

2 tsk sambal oelek

1 tsk malen spiskummin

3 tärningar grönsaksbuljong

400 g röda linser, torkade

1 liten citron

1 dl hackad mynta (eller 1 msk torkad)

1 dl naturell yoghurt eller gräddfil

salt

Så här gör du

1. Skala och hacka löken.

2. Ta fram en stor kastrull som rymmer minst 2 liter. Fräs lökhacket ett par minuter i oljan tillsammans med sambalen och spiskumminet. (Ta mindre mängd sambal om du inte är säker på att alla gästerna vil ha en het soppa. Det går att bättra på senare för den som vill.)

3. Häll i 1,5 l vatten och de tre buljongtärningarna.

4. Koka upp och häll i linserna. Puttra på tills linserna blivit mjuka men inte alldeles grötiga. Det brukar ta knappt 10 minuter.

5. Tvätta citronen och riv skalet. Du behöver 1 msk riv. Rör ner i den kokande soppan.

6. Hacka myntan.

7. Smaka av soppan med salt och kanske lite pressad citron och mer sambal.

8. Klicka i yoghurt/gräddfil och strö över mynta.