Lax med marinerad fänkål

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

35 minuter

Lax mättar bra men men det är gott med potatis eller ris till såsen.

(4 personer)

Det här behöver du

2 stora fänkålshuvuden

4 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

2 + 2 tsk socker

800 g potatis

600 g laxfilé i portionsbitar eller laxkotletter

2 dl lätt-crème fraiche

2 msk fransk senap + 1 msk honung eller 2 msk svensk senap

3 msk hackad dill

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Ansa fänkålen och skär i mycket tunna skivor. Lägg i en skål och häll på 1 msk salt, 2 tsk av sockret och vitvinsvinägern. Rör om och låt marinera allt mellan ett halvt dygn och 15 minuter.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Ta fram laxen. Salta och peppra och strö på de sista 2 tsk socker.

4. Blanda lätt-crème fraichen med senapen och honungen.

5. Hacka dillen och vänd ner. Smaka av med salt.

6. Stek laxbitarna – smidigast utan fett i teflonpanna – någon minut per sida eller tills de blir så genomstekta som du vill ha dem.

7. Servera med potatisen, crème fraiche-såsen och fänkålen som du låtit rinna av en smula.