Ökenströmming
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18
40 minuter
Den här nordafrikanska chermoulamarinaden funkar även till lax - ja, till de flesta fiskar.
(4 personer)
Det här behöver du
600 g strömmingsfilé
4 portioner couscous
400 g frysta wokgrönsaker
1/2 tärning grönsaksbuljong eller 2 tsk flaskfond
2 msk olivolja
Chermoulamarinaden:
3 msk hackad persilja
3 msk hackad färsk koriander eller mer persilja
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
4 msk olivolja
Salt
Peppar
Så här gör du
1. Börja med marinaden: Hacka persiljan och gräslöken och lägg i en skål.
2. Pressa i vitlöksklyftorna.
3. Skölj citronen och riv skalet. Blanda ner det i skålen och pressa också i det mesta av saften.
4. Rör ner paprikapulvret, spiskumminen och olivoljan. Smaka av med salt.
5. Häll marinaden över strömmingen i en plastpåse och lägg i en påse till i fall att den börjar läcka. Marinera i kylen medan du dukar och fixar couscousen.
6. Sätt igång ugnen på 250 grader och grill.
7. Laga till couscousen. Gör som det står på paketet.
8. Koka upp 2 dl vatten med buljongtärningen/fonden en kastrull. Tina wokgrönsakerna i den kokande buljongen och fortsätt puttra på låg värme till de är genomvarma. Salta och peppra.
9. Vänd ner i couscousen låt buljongskvätten följa med.
10. Lägg den marinerade strömmingarna på en bakplåtspappersklädd plåt eller långpanna. Grilla högt upp i ugnen några minuter tills fisken är genomstekt. Om du vill kan du ta ut i halvtid och droppa över överbliven marinad.
11. Servera till couscousen.