På dagis från tre månaders ålder

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2014-12-08

Föräldrarna: Livet handlar om mer än att vara barnledig

Maxime Tringham ­Molières går hos dagmamma.

Det har han gjort sedan han var tre månader gammal.

– Jag tror att det gör Frankrike mer jämställt, säger hans pappa Matthew Tringham.

I en lägenhet i centrala Toulouse sitter Maxime, 2,5 år, och leker med en traktor tillsammans med sin mamma. Hans pappa står i köket och gör kaffe. Det är lördag och hela familjen är hemma.

På måndag ska Maxime till sin dagmamma. Där började han när han var tre månader gammal.

- Den första tiden bara åt och sov han, men efter ett par månader började han interagera mer med de andra barnen. Han är väldigt lätt att ha att göra med, så det har gått superbra, säger pappa Matthew.

Inga planer på ledighet

När Maxime föddes hade varken hans mamma eller hans pappa några planer på att stanna hemma någon längre tid. För att båda föräldrarna skulle dela på ansvaret blev det flaskmatning direkt och redan innan Maxime började hos dagmamman lämnade de bort honom flera gånger till vänner och barnvakter.

- Väldigt små barn är söta, men att tillbringa hela dagen med dem intresserar oss inte. Livet handlar inte bara om att stanna hemma. Dagmamman är äldre och har mer erfarenhet. I början var han som en gråtande grönsak, ­säger Matthew med glimten i ögat.

När jag berättar om hur det fungerar i Sverige, att många föräldrar stannar hemma i ett år med ersättning från staten, skrattar mamma Virginie Molières förvånat.

Nöjd med dagmamman

- Wow, det skulle inte passa mig, tur att jag inte bor i Sverige! Vem vill stanna hemma så länge? Jag tycker om mitt barn, men jag gillar också att arbeta. Bebisar är för små och behöver för mycket uppmärksamhet. Maxime är väldigt nöjd med att vara hos sin dagmamma och mår bra av att träffa andra barn.

Matthew säger att han gärna hade stannat hemma längre om föräldraförsäkringen sett annorlunda ut, men inte mer än ett par månader.

- Att vara borta för länge från jobbet skulle påverka min karriär, säger han.

De flesta av deras vänners barn började också i barnomsorg när de var 2-3 månader gamla.

- Du kan själv välja om du vill gå tillbaka till arbetet snabbt. Eftersom det annars oftast är kvinnorna som stannar hemma så gör det här oss mer jämställda, säger Virginie.

Expert: Det franska systemet gynnar vissa kvinnor

Barnomsorg efter ett års ålder är självklart för de flesta i Sverige.

Men så är det inte överallt i Europa.

I Sverige ser många det som självklart att vara hemma med sitt barn under dess första levnadsår. Ofta tar papporna ut åtminstone en liten del av ledigheten. Men så ser det inte ut i alla europeiska länder.

– Det finns olika ideologiska uppfattningar om vad som är bäst för barnet. I Tyskland fanns länge ett motstånd mot barnsomsorg för de yngsta barnen. Där finns många konservativa politiker som anser att det bara är barnets mamma som kan ge riktig omvårdnad, säger Tommy Ferrarini, docent i sociologi på Stockholms universitet.

Stor påverkarkan

Han har forskat kring familjepolitik och menar att utformningen av barnomsorg och föräldraförsäkring har en stor påverkan på hur jämställt ett land är.

– Sverige har lyckats väl med jämställdheten jämfört med andra länder. Vi har en hög grad av förvärvsarbetande kvinnor och papporna tar ut en fjärdedel av föräldradagarna. Det kommer inga andra EU-länder i närheten av, säger han.

I Storbritannien har mammor sex veckors betald ledighet. Det, i kombination med en lågt utvecklad offentlig barnomsorg för små barn, gör enligt Tommy Ferrarini att många kvinnor i heterosexuella relationer tvingas stanna hemma i flera år.

Kort ledighet

I Frankrike är den betalda ledigheten också relativt kort. Den offentliga barnomsorgen är dock mer utvecklad. Därför börjar många barn på dagis redan när de är ett par månader.

– Har man en kort ­moderskapsförsäkring måste man ha barnomsorg som kliver in tidigare om kvinnor ska kunna arbeta, men det är inte så att alla använder den. Barnomsorgen för de yngsta är inte lika välanvänd i Frankrike som i Sverige.

• Skulle du säga att barnomsorg från så ­tidig ålder ökar jämställdheten?

– Systemet kanske gynnar vissa kvinnor. Men det finns ingen statistik som säger att Frankrike lyckats få ut fler kvinnor i förvärvsarbete.

Barnledighet i Sverige, Frankrike och EU

Sverige: 16 månaders föräldraledighet, varav två månader är öronmärkta för vardera föräldern, de så kallade pappa­månaderna.

Av totalt 480 är 390 ersättningsdagar på sjukpenningsnivå. Resterande 90 dagar är ersättningen 180 kronor. Vid barnets födelse har den andre föräldern rätt att ­vara hemma i tio dagar med föräldrapenning.

Frankrike: Mammor får vara ­lediga i 10 veckor efter förlossningen. De som sedan tidigare har minst två barn får vara lediga i 18 veckor. Dagsersättningen beräknas utifrån lönen och är mellan 9,26 och 81,27 euro per dag.

Pappor får vara lediga i två veckor. Därutöver kan båda föräldrarna ta ut upp till tre års obetald ledighet.

EU: Alla kvinnor inom EU har rätt till minst 14 veckors sammanhängande föräldraledighet. Detaljerna bestäms av landet där hon arbetar.

Så många barn under 3 år är i privat eller offentlig barnomsorg - minst 30 timmar/vecka

 Sverige: 35 procent

 Frankrike: 23 procent

 EU-snittet: 14 procent

Källor: Franska ambassaden, Försäkringskassan, Europeiska kommissionen, Eurostat m fl.

Följ ämnen i artikeln