”Skilsmässor är en klassfråga”

Åsa Erlandson: Skittider kan söndra en relation

Listan över vilka yrken där man skiljer sig mest är jätteintressant. Jag vill veta mer! Hur ser det till exempel ut med skilsmässor bland präster (som inför Gud och denna församling avkräver livslånga löften av andra), advokater (som tjänar sitt uppehälle på skitiga skilsmässor) och psykologer (som tjänar sitt uppehälle på att få dem att hålla ihop)?

Bortsett från det visar listan en annan intressant sak, nämligen att skilsmässor är en klassfråga. I kampen om att få äktenskapet att hålla ihop vinner civilingenjören med fem år på högskolan som gifte sig och skaffade barn med en någorlunda jämnårig partner efter att de hade passerat 30–strecket, framför dörrvakten som hoppade av gymnasiet och raggade upp en 10 år yngre tjej. Den sistnämnde löper mycket större risk att snart bli singel igen, precis som städare och restaurangpersonal.

Fadde Darwich, som har ett helt eget yrke kallat "kändisdörrvakt" och som har varit förlovad 10 gånger, skyller på arbetstiderna. Och det är klart att skittider söndrar. Att jobba kvällar, nätter och helger och bara mötas i dörren är förödande för de flesta. Samtidigt är det vardagsmat för exempelvis läkare, som skiljer sig väldigt sällan. Läkare håller ihop (trots att partnern ofta är en sjuksköterska som har ännu mer hopplösa arbetstider).

Skillnaden stavas alltså klass. Högstatusyrken ger cash och kontroll och tjänar som ett slags skilsmässovaccin. Den som slipper kämpa för att klara hyran och ett jobb där man inte har särskilt mycket inflytande själv (och där mänskligheten inte visar sitt vackraste ansikte, som strax före stängning på krogen), har ett glassigare liv, färre krig att utkämpa i tillvaron och färre skäl att ta ut frustrationen hemma.

Högre utbildning skyddar mot depression och sjukskrivning, det vet vi sedan tidigare. Nu vet vi att det även gäller skyddar kärleken.

Följ ämnen i artikeln