Sätt ihop din egen resa

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2006-06-10

Expertens tips om öluffning - rutter, båtar och boende

En grekisk ö-luff är ju såklart mer än att bara passa båtar och hitta boende. Glöm inte bort att koppla av också – precis som de norska tjejerna Linn Herredsvel och Birte Berg gör på Mylopotasstranden på Ios.

Greklandsexpert Janne Eklund svarar på alla dina vanligaste frågorna om öluffning – och ger sina bästa tips om rutter, båtar och boende.

När ska jag åka?

Beroende på när du åker får du uppleva olika sidor av landet.

April–maj: Då är Grekland som vackrast, när blommorna slår ut och gräset är grönt. Nackdelen är att vattnet är lite kallt.

Juni: Vädret är perfekt, alla hotell öppna och båtturerna täta.

Juli–augusti: Högsäsong, det driver upp priserna på resor och boende. Framför allt under augusti invaderas öarna av turister från resten av Europa och det kan bli 40 grader varmt.

September–oktober: Vädret är som en bra svensk sommar och vattnet ljuvligt. Men solen har tagit hårt på landskapet, växtligheten är ganska bränd.

Var ska jag börja öluffen?

Av Greklands sju ögrupper är det fyra som bäst lämpar sig för öluffning: Dodekaneserna, Kykladerna, Sporaderna och Östra Egeiska ögruppen. Till det kan läggas Aten varifrån man når ett stort antal öar.

Sporaderna: Flyg till Skiathos. Smidigast av alla ögrupper att luffa i, bra båtförbindelser mellan öarna, korta båtresor och direktflyg från Sverige. Av ögruppens fyra öar – Alonissos, Skiathos, Skopelos och Skyros – går Skyros bort på grund av sämre båtförbindelser.

Kykladerna: Flyg till Santorini. Från Santorini går ett flertal båtar varje dag till Paros och Naxos och därifrån kan man på ett smidigt sätt ta sig såväl till andra öar i Kykladerna som till Östra Egeiska öarna och till Dodekaneserna.

Dodekaneserna eller Östra Egeiska öarna: Flyg till Samos, Kos eller Rhodos. Välj Rhodos om du ska inrikta dig på södra Dodekaneserna, välj Samos eller Kos om du ska utforska resten av Dodekaneserna och Östra Egeiska öarna.

...eller börja i Aten: Från Aten når du i princip alla öar i Kykladerna, Dodekaneserna och Östra Egeiska öarna, kortast restid är det till Kykladerna. Räkna med långa båtresor om du ska åka från Aten till Dodekaneserna exempelvis.

Hur länge ska jag luffa?

Minst två veckor bör du öluffa. Har du bara en vecka är det bäst att stanna på den ö där planet landar och göra dagsutflykter till närliggande öar. Du kan också köpa enkelbiljetter, då kan du börja på en ö och flyga hem från en annan. Apollo säljer enkelbiljetter.

Vad ska jag ta med mig?

Två saker bör du tänka på:

?Packa inte ner för mycket kläder, det blir

bara tungt att bära.

?Använd ryggsäck i stället för resväska. Många gånger passar dragresväska lika bra som ryggsäck, men ibland kanske du behöver gå längre sträckor och då är ryggsäck bättre.

Hur ordnar jag boende?

Boende ordnar du bäst på plats, men under högsäsong (15 juli–31 augusti) kan det vara klokt att boka i förväg. Sök på nätet, där finns mängder med pensionat.

I hamnarna och utanför flygplatserna står många rumsuthyrare, de representerar oftast familjeägda pensionat med bra standard. De har broschyrer som visar hur pensionaten ser ut, gillar du vad du ser är det bara att förhandla om priset. Om priset låter rimligt följer du med och tittar på rummet, är allt som du tänkt dig tackar du ja och lämnar ditt pass som pant. Passet får du tillbaka när du checkar ut.

Hur planerar jag båtresorna?

Det händer att båtar ställs in på grund av dåligt väder så det är nästan omöjligt att lägga upp definitiva rutter hemifrån. Var extra aktsam när det börjar bli dags att flyga hem. Du bör åka en eller ett par dagar tidigare till din ”åka-hem-ö” för att vara säker på att hinna med flyget hem.

Den bästa båttidtabellen är Greek Travel Pages som uppdateras dagligen. När du är på plats hittar du tidtabeller på resebyråerna. För att vara på den säkra sidan är det bäst att fråga personalen om tiderna stämmer.

Hur många öar hinner jag med?

Jag brukar ha en tumregel:

En vecka= två öar.

Två veckor= tre öar.

Tre veckor= fyra öar.

Vad kostar det att öluffa?

Boendet är den största utgiften. Billigast (180–300 kr för ett rum) är det om du reser under låg- och mellansäsong och bor på familjeägda pensionat. Under högsäsong (15 juli–31 augusti) får du lägga till några hundralappar.

Bokar du hemifrån får du räkna med ett högre pris än om du ordnar boendet på plats.

Båtresor är ganska billiga och priserna samma oavsett var du köper biljetterna. Snabba katamaraner är nästan dubbelt så dyra som vanliga färjor.

Cirkapris enkel resa från Atens hamnstad Pireus: Serifos eller Syros 160 kr, Naxos eller Paros 180 kr, Santorini 220 kr. Barn 4–10 år har 50 procent rabatt, barn under 4 år reser gratis.

Läs också:

Följ ämnen i artikeln