Här är Greklands mest instagrammade resmål

Publicerad:
Uppdaterad:
På Instagram finns över 5 miljoner bilder på Santorini.
Foto: Colourbox
På Instagram finns över 5 miljoner bilder på Santorini.

Resa | Grekland

Hur mycket påverkas ditt resande av Instagram? Kanske mer än du tror. Resebyrån Apollo ser en koppling mellan de allt mer instagrammade resmålen och det påföljande resetrycket i Sverigefavoriten Grekland. Idag använder 38 procent av svenskarna Instagram dagligen – och det är det snabbast växande sociala mediet enligt rapporten Svenskarna och internet 2018.

– När man ser till Greklands mest instagrammade resmål så hänger det bra ihop med vår egen bokningsstatistik, men såklart även trender i omvärlden, säger Clara Larsson pressansvarig på Apollo i ett pressmeddelande.

Det är de stora öarna Kreta och Rhodos som i nuläget tar emot den allra största andelen resenärer men det är Kykladerna som är Greklands mest instagrammade ögrupp med Santorini och Mykonos i spetsen.

Hit lockas turister från hela världen även till de närliggande mindre öarna Naxos, Paros, Milos och Antiparos – vilket syns inte minst på antalet Instagram-poster från öarna.

– Större resmål tar helt naturligt emot fler turister men vi märker också av hur trender i Greklandsresadet förändras. Det som var populärt hos en viss målgrupp för några år sedan är inte nödvändigtvis det idag. Genom åren syns hur olika öar och resmål ploppat upp som stekheta bubblare, mycket på grund av sociala mediers stora påverkan, säger Clara Larsson pressansvarig på Apollo.

Santorini på fem miljoner bilder

Mest instagrammat är Santorini som med sina vita kupoler och blåa fönsterluckor återfinns på fem miljoner bilder på Instagram. Längst ner på listan, på plats 26 finner vi Pserimos med bara 8072 bilder. Men det kan förändras snabbt.

– Men vill man vara en early adopter är det inte en dum idé att spana in öarna lite längre ner på listan… dit så många inte hittat ännu. Det finns många oslipade Greklandsdiamanter som ligger och väntar på att bubbla uppåt på listan – hidden gems är nämligen det mest trendiga du kan posta på sociala medier idag, säger Clara Larsson.

Foto: Giuseppe Masci
Mykonos är också poplärt på Instagram.

Här är de mest instagrammade resmålen i Grekland

 1. Santorini 5 miljoner

 2. Mykonos 3,4 miljoner

 3. Kos 2,1 miljoner

 4. Zakynthos 717.000

 5. Kreta 657.000

 6. Rhodos 589.000

 7. Paros 547.000

 8. Naxos 447.000

 9. Skiathos 369.000

 10. Milos 316.000

 • Källa: Apollo och Instagram. Listan baseras på antalet bilder under respektive hashtag – med den svenska stavningen.

Foto: Colourbox
Pserimos - en oslipad ”greklanddiamant”.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA