”Det var vägglöss på hotellet – jag hade klåda i ett år efteråt”

Lasse Åberg och stjärnorna från ”Sällskapsresan” om sina bästa och sämsta resor

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Scener ur första ”Sällskapsresan”: Stig-Helmer och Ole på väg till Gran Canaria.

Vägglöss

För 30 år sedan reste de till Kanarieöarna på bioduken.

Men vart drömmer Åberg, Skolmen och de andra om att åka till i dag, i verkligheten?

Här är svaret.

STIG-HELMER

Lasse Åberg, 70

Bästa reseminne?

– Det var första gången jag var utomlands. Jag åkte till San Remo med Ungdomens resebyrå ihop med en kompis. Vi flög från Bromma, mellanlandade i Köpenhamn, mellanlandade i Basel, landade i Nice och åkte sedan buss till San Remo. Jag var 18 år och det gav ett väldigt starkt intryck att vara utomlands för första gången.

Värsta resminne?

– Jag skulle flyga till Malmö när vi informerades om att ena landningsstället inte gick att fälla ut. På tillbakavägen fick vi lära oss att luta oss framåt. Då var jag inte så morsk. Det får man väl säga var rätt skrämmande.

Hit går drömresan:

– Jag gillar storstäder som Paris, London, Barcelona och New York. Om jag ska koppla av skulle något agrart ställe passa mig bra, som en lantgård i Toscana.

OLE BRAMSERUD

Jon Skolmen, 69

Bästa reseminne?

– När S.O.S-filmen spelades in på Smådalarö i Stockholms skärgård. Min familj var med och det var en fantastisk kombination av sommar och arbete. Ett annat minne är när jag cyklade igenom Irland med min käresta. Ett väldigt vackert land med trevliga krogar och romantiska hotell.

Värsta reseminne?

– Det är många år sedan. Barnen var små och vi hade en Volkswagen-buss som vi byggt om med sängar. En påsk åkte vi till England för att bila runt. Jag tänkte att det kanske kunde bli lite kallt. Men det blev djävligt kallt och jag hade avstått från att köpa en värmare. Så vi blev sjuka och det slutade med att vi hamnade i London där vi fick låna en lägenhet.

Hit går drömresan:

– Jag skulle vilja åka till Rom med min käresta och bara njuta av kaféer och gott vin.

CHARTERPINGLAN SIV

Kim Anderzon, 67

Bästa reseminne?

– Island har alltid varit något extraordinärt. Det är fantastiskt och ska upplevas från en hästrygg. Jag har tio hästar själv och är en riktig hästmänniska.

Värsta reseminne?

– Prag för några år sedan. Det var inte alls den kulturstad jag föreställt mig. Hela stan var nerlusad med säljstånd och tingeltangel. Det skrek turism. Jag och familjen bodde på ett gammalt hotell där det måste ha funnits vägglöss eller något annat. Efteråt hade jag klåda över hela kroppen i ett års tid. Jag var alldeles sönderkliad och läkarna visste inte vad det var.

Hit går drömresan:

– Jag tror det är det jag drömde om på 70-talet, att åka transibiriska. Kanske stanna i Mongoliet och rida och sedan vidare till Peking.

”MAJSAN”

Lottie Ejebrant, 66

Bästa reseminne?

– Ett studiebesök i Tanzania som jag gjorde med gruppen Fickteatern på slutet av 60- talet. Vi blev så kungligt behandlade och guidades runt av presidentbroderns sekreterare.

Värsta reseminne?

– Jag blev nästan rånad på Copacabana när vi tog slutscenerna i Rio de Janeiro. Jag hade en gammal Canon och en väska med lite småpengar. När jag skulle gå över gatan hem till hotellet kom två tjejer fram och försökte slita kameran och väskan från mig. Men jag höll fast och skrek och svor på svenska och vi backade från varandra.

Hit går drömresan:

– Till en tropisk regnskog.

RESELEDAREN LASSE

Ted Åström, 65

Bästa reseminne?

– Det var 1977, en safari i Kenya. Det var tidlöst, en upplevelse som man aldrig glömmer.

Värsta reseminne?

– Bali, vilket kanske låter konstigt. Men jag åkte dit under fel säsong. Det var regnperiod. Så jag satt där för mig själv i djungeln med min gitarr och längtade hem. När man sedan åkte in till någon stad i närheten så var det bara australiensare och en massa turistfällor, en djävla massa försäljare. Så det var regn, tristess och oförskämda gangsterförsäljare.

Hit går drömresan:

– Varför inte en tripp till USA:s sydstater för att njuta av jazz- och bluesställena där, New Orleans och Memphis.

KOLERISKE GÖSTA

Roland Jansson, 70

Bästa reseminne?

– Varje gång jag fick hälsa på Kent Andersson på Mallorca. Vi var goda vänner och det var alltid speciellt. Så jag får säga alla de där Mallorca-resorna.

Värsta reseminne?

– Jag var tio år. Det var på barnkolonin Stora Höga. Hyresgästföreningen ordnade, det var 1949 ungefär, så att alla fattigbarn fick komma ut och bada. Men jag har aldrig trivts i kollektiv som jag själv inte fått välja.

Hit går drömresan:

– Något med kultur. Jag skulle vilja promenera omkring i London i en vecka och gå på museer. Det skulle vara jag, min fru och vår lilla hund.

BERRA

Sven Melander, 62

Bästa reseminne?

– Första gången jag kom till Fafa Island utanför Tonga. Det var helt otroligt, paradiset på jorden.

Värsta reseminne?

– När Karin och jag och tjejerna skulle åka till St Petersburg förra våren. Vi hade glömt att skaffa visum. Det är enda gången det hänt mig i livet. Men vi gick till en annan disk och det turkiska flygbolaget tog oss till Istanbul. Där hade vi fyra fantastiska dagar med sol och värme. I St Petersburg var det samtidigt nollgradigt och snöblask. Så det blev bra, vi hade tur.

Hit går drömresan:

– Det finns ett berömt tåg i Kanada, The Canadian från Toronto till Vancouver, som ska vara något alldeles extra.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA