Eldig tango, viner, kärlekslappar och grisar

Så firar man alla hjärtans dag i världen

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla hjärtans dag

Årets mest romantiska dag är här och det är dags att hylla kärleken.
I Sverige är det vanligt att man ger blommor, choklad eller äter en middag tillsammans med någon man tycker om. Men hur firar man på andra ställen i världen?
Resesöksajten Momondo har listat 5 lite mer ovanliga sätt att fira alla hjärtans dag.

I Pomorie skålar man i vin för kärleken.
Foto: Getty
I Pomorie skålar man i vin för kärleken.

Pomorie – Skåla för kärleken i Bulgarien

I Bulgarien ratar man choklad och blommor för att istället fira alla hjärtans dag med ett gott vin. Den 14 februari firas nämligen Sankt Trifon, en dag som också kallas vinodlarens dag med traditioner som att beskära vinrankor för att försäkra att skörden blir god. Befinner du dig i Bulgarien på alla hjärtans dag så ta dig ut till något av de fina vindistrikten, till exempel i Pomorie-regionen, och skåla för kärleken på ett lokalt destilleri eller på en vingård.

Foto: Getty
Njut av utsikten från Taffelberget i Kapstaden.

Kapstaden – Besök Taffelberget i Sydafrika

I Sydafrika liknar firandet ganska mycket det svenska sättet med blommor och en liten gåva till den man har kär. Men man kan även visa sina känslor på ett speciellt sätt. Den som är modig kan delta i Lupercalia, en tradition som sägs ha romerska rötter. Under Lupercalia skriver kvinnorna ned namnet på sin älskade på en lapp och fäster på tröjärmen för att öppet visa sina känslor.

Om man vill ha en särskilt vacker vy för att fira kärleken i Kapstaden så ska man absolut ta sig till vackra Taffelberget och vandra upp mot toppen.

Foto: Getty
Dansa tango i romantiska Buenos Aires.

Buenos Aires – En hel vecka av kärlek i Argentina

Buenos Aires sjuder av kärlek och känslor. Den som firar alla hjärtans dag i Argentina bör absolut uppleva den eldiga tangon som har blivit en symbol för romantiken i staden. Det kryllar av dansställen där vem som helst kan få testa på att dansa. Men kärleken firas inte enbart den 14 februari i Argentina. Under en hel vecka i juli ägnar sig landet åt att hylla relationer. Under veckan uppvaktar människor varandra genom att exempelvis byta en godis mot en kyss, och veckan avslutas med en dag särskilt tillägnad vänskap.

Foto: Getty
Fira kärleken i Paris, eller i romatiska Saint-Valentine.

Saint-Valentin – Kärlekens by i Frankrike

Paris är definitivt kärlekens stad, och firar du alla hjärtans dag här så blir du inte besviken. Det sägs att det var i Frankrike som det första kärleksbrevet skrevs. Enligt historien ska hertigen av Orleans skrivit ett kort med en kärleksdikt undertecknat ”Din Valentin”.

Men det finns faktiskt en ännu mer romantisk plats i Frankrike – Saint-Valentin för. Den pittoreska byn kallas just “kärlekens by” och fylls med upplevelser på temat alla hjärtans dag den 12-14 februari. Promenera längs gatorna i den lilla byn eller besök dekorerade parker med träd täckta av kärlekshälsningar.

Foto: Getty
Njut av sydkoreanska ön Jejus fantastiska landskap.

Jeju – smekmånad i Sydkorea

Sydkorea älskar alla hjärtans dag. Den 14 februari firar kvinnorna sina partners med choklad och gåvor. En månad senare, på White Day, är det kvinnornas tur att hyllas med gåvor från sina kära. Vill man tillbringa en romantisk semester i Sydkorea är ön Jeju ett bra tips. Ön som sägs vara Sydkoreas motsvarighet till Hawaii, ligger i den Sydkoreanska skärgården och lockar par som vill njuta av lugna och romantiska dagar i en vacker miljön.

Visste du att...

  • 28 procent av alla svenskar har någon gång blivit förälskade utomlands.

  • Av dem så har majoriteten träffats ute på en bar eller klubb (31%). På hotellet (20%), på stranden (18%), på en restaurang eller kafé (15%) eller de var en del av samma resesällskap (14%).
     
    Källa: Momondo

Fler härliga kärleksfiranden

  • Tyskland – här firar man traditionellt som i många andra delar av världen. Men vill man verkligen visa hur kär man är så ska man ge sin käresta en gris i form av ett foto, en liten figur eller choklad. Grisen står för lycka och åtrå och kan ges som ett foto.

  • Japan – Här är det männen som står i centrum. Kvinnorna skämmer bort dem med choklad och det gäller att välja rätt sort. En ”Giri Choco” är choklad utan romantiska intentioner som kan ges till en bror, pappa, kollega eller chef. Vill man vara romantisk ger man bort en ”Honmei Choco”.

  • Brasilien – Här mixar man färgsprakande festivaler med alla hjärtans dag. Men vill man verkligen hylla kärleken så ska man vara på plats den 12 juni då man firar ”Dia dos enamorados”, kärleksparens dag. Då ger man varandra choklad, blommor och kärleksbrev.

  • Filippinerna – Här är massbröllop inte någon ovanlig syn den 14 februari. Brudpar i hela landet samlas på offentliga platser för att vigas tillsammans med hundratals andra kärlekspar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA