Sjukt kul på resan - här är myterna

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2011-10-26

Resfeber är bara förnamnet.

Att lämna hemmets trygga vrå är förenat med livsfara.

I alla fall om du tror på världens värsta myter om sjukdomar på resan.

1 Penisfisken i Amazonfloden

Läkarvetenskapen tvistar om huruvida den fruktade tandpetarfisken i Amazonfloden verkligen kan simma upp i mäns penisar. Myten säger att den 25 millimeter långa Candiru tar sig upp genom urinstrålen på sina offer när de står vid strandkanten och kissar. ”Omöjligt”, säger vissa läkare. ”Det finns dokumenterade fall”, hävdar andra.

Vad som händer med den som mot förmodan skulle drabbas är höljt i dunkel.

2 Hoppande flatlöss

Nej, Bakterier sugs inte från toalettstolen och upp genom huden på din rumpa. Och tidigare toalettbesökares eventuella flatlöss sitter inte på toaringen och väntar, redo att hoppa upp och bosätta sig i ditt pubisshår. Nej, det är handhygienen som är den svaga länken. Tvätta händerna efter dassbesöket så slipper du smitta dig själv eller andra med magsjuka och annat äckligt.

3. Vägglöss som sprider HIV

De bits, suger blod och är nära på hopplösa att bli av med. Men de är inte farliga. Betten kliar infernaliskt men vägglössen sprider inte smittor. De är dock proffs på att lifta med ditt bagage hela vägen hem till ditt sovrummet. Sedan är de nära på omöjliga att bli av med. Så håll utkik efter blodsugarna så att ni inte av misstag delar rum på semestern.

4. Spindeln som lägger ägg innanför huden

Det här är kanske en av de mest spridda myterna, den om spindelbettet som växer till en stor böld för att sedan spricka. Och gissa vad ... tusentals småspindlar väller ut från den spruckna bölden. Den mytiska spindeln härstammar från Sydamerika, men du kan nog höra talas om den överallt där våra åttabenta vänner lever.

5. Flygplansluften är mättad med bakterier

Tänk hur många som andas samma luft i kabinen under en långflygning! Det låter

som en logisk slutsats att kabinluften sprider bakterier. Den torra luften ombord ökar dock infektionsrisken. Slemhinnorna torkar och blir sämre på att ta död på virus och bakterier. Så om personen intill hostar och nyser i ett sträck så finns det förstås anledning att be om ett annat säte.

6. Vin ”slår ut” penicillin

Blir du sjuk på semestern och tvingas ta en penicillinkur så behöver det inte betyda att du måste avstå ett glas vin på balkongen eller en öl på puben. Det är en myt att alkohol ”slår ut” penicillinet. Ett glas vin kan du unna dig trots medicineringen informerar Smittskyddsinstitutet.

7. En ”virre” skyddar mot magsjuka

Härom tvistar de lärde. En sup direkt efter maten kan möjligen döda lite bakterier som just passerat munnen, men regelbundna ”huttar” morgon middag kväll låter mer som en ursäkt för den som gillar kröken. (Pssst, vitpeppar funkar inte heller.)

Populära förebyggande mediciner är i stället Dukoral och Trevis.

8 Gin & tonic botar malaria

I tropiska länder användes tidigt kinin mot malaria, men eftersom det smakade beskt kom någon på att man kunde blanda ut det med sodavatten, och så uppstod den klassiska drinken. Dessvärre är koncentrationen av kinin i en ”GT” långt ifrån den som behövs för att man ska få något skydd mot malaria. Det bästa skyddet mot malaria är i stället myggmedel, myggnät och rätt sorts profylax.

9 Vitlök skrämmer vampyrer

Om du ska till Transylvanien så säger myten att vitlök skyddar mot Nosferatus gaddar. Men vetenskapligt är sanningen den omvända. Vitlök är blodförtunnande och borde snarare underlätta för en hungrig vampyr.

10 Sjukvården utomlands är dålig

Sverige har genom åren pendlat upp och ner på listan över världens bästa sjukvård. Visst, det är bra här hemma. Men länder som Singapore, Colombia, Frankrike och Grekland är minst lika bra. Frågan är så komplex att WHO för länge sedan gett upp försöken att ranka världens bästa sjukvård.

Följ ämnen i artikeln