60 höjdarkök längs vägarna

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2008-07-07

Krogar från norr till söder - ladda ner och skriv ut

Bilsemester – trångt och lång­tråkigt. Och när man som bäst behöver en trevlig matpaus finns bara bensinmacks­korvar och svampig vägkrogspizza.

Men det mysiga och goda finns ju där, bara en bit från stora vägen.

Vi har letat fram smultronställena!

Vi och vi, förresten. De är restaurangbibeln White guide som hittat.de här 60 krogfynden.

– Jag började göra en guide som hette ”Vägarnas bästa” och har nog testat de flesta av Sveriges vägkrogar, säger White guides chef Mikael Mölstad. Sverige ligger en bra bit efter länder som Tyskland och Frankrike.

Vad beror det på?

– Säsongen är kort. Det finns inte kundunderlag för riktigt bra matlagning på alla ställen. Men det har faktiskt blivit mycket bättre, säger han.

Men man riskerar fortfarande bottennapp. De riktiga guldkornen kräver ibland en liten omväg.

– Tyvärr åker nog många förbi den där vägskylten med en kniv och en gaffel och texten ”Toftaholm 4 km”. Det syns ju inte om det är en pärla – vilket det är – eller ett ställe man kan ha och mista, säger Mikael.

Flera av ställena verkar rätt dyra. Måste det vara så?

– Det är restauranger som inte bara langar fram mat utan också ger en upplevelse och det kan man väl unna sig på semestern? Dessutom har de flesta riktigt bra dagens rätt till humant pris.

Hur ser framtiden ut för vägkrogarna?

– Utvecklingen mot bättre ställen fortsätter. Det finns många duktiga kockar och en hel del av dem lämnar storstan för att förverkliga drömmen om en egen restaurang. Dessutom fortsätter trenden med regional och närproducerad mat.

Följ ämnen i artikeln