Maten - mer än moussaka

Uppdaterad 2019-11-18 | Publicerad 2002-03-21

Gör som grekerna själva: Ät mezedes, smårätter, - här får du 10 stycken att smaka på

På tavernan springer krögaren fram och ropar:

- Vi har ingen moussaka i dag.

Vilken tur. Aldrig mer moussaka. Han tyckte att vi skulle göra som grekerna: beställa mezedes.

Det är bästa sättet att upptäcka nya smaker i det grekiska köket.

"Kathe vradaki mia fwtia sto stithos moy foyntonei!" ("Varje kväll flammar mitt bröst upp av kärlek till dig!")

Och så en stor klick tsasiki på bröd.

Maten räcker länge när man sjunger mellan tuggorna. På tavernorna i Grekland räcker den ända in på småtimmarna.

När grekerna går ut och äter beställer de ofta in en mängd olika smårätter som alla runt bordet delar på. Mezedes kallas de. På de engelska menyer som finns står smårätterna listade under förrätter och sallader.

Men en kombination av ostar, sallader, fisk- eller kötträtter med några olika röror och bröd till är mer än en fullgod - faktiskt jättegod - måltid.

Till maten dricker man ouzo om det är fisk eller husets vin, hemtrampat och serverat i små metallkaraffer, till kött.

Fast egentligen dricker inte greker till maten. Utan tvärtom.

- Vi går inte till tavernor för att äta, utan för att dricka. Men vi dricker aldrig utan att äta, säger kocken Theo Dorous.

Några klassiska grekiska maträtter

Saganaki. En tjock ostskiva, kefalotyri eller fetaost, vänd i mjöl och friterad i olivolja. Serveras med en citronklyfta.

Musslor eller räkor saganaki. Fetaostgratinerade skaldjur i mild tomatsås. Avnjuts med vitt bröd och rött vin eller ouzo.

Taramosaláta. En röra av fiskrom, citron, olivolja och antingen vitt bröd eller kokt potatis. Lite salt och gott på bröd till ett glas ouzo.

Tsasiki. Krämig yoghurt utrörd med riven gurka, olivolja, vitlök och ibland lite mynta. Underbar till grillat, på bröd, till allt.

Auberginesallad. Finns i flera olika varianter. Det kan vara antingen en salsa av auberginer, tomater, rödlök och örtkryddor eller en puré av grillad aubergine, olivolja och örter som kallas melitzanosaláta.

Corguettebollar. Små friterade knyten av riven squash och ost. Jättegoda med ett glas vin.

Píttes. Små pajer med olika fyllningar. Vanlig både som meze och ensam till lunch är ost- och spenatpaj.

Chanodolmades. Som små kåldolmar, fast det är finskuret nötkött blandat med ris och örter, inrullat i salladsblad. Dolmarna kokas och serveras med en tjock, vit sås gjord på citron och ägg. Ät med pommes frites.

Grekisk sallad. Grön paprika, tomater, rödlök och gurka. Och så feta och mycket olivolja, så klart. Beställ in en klassiker eller någon annan krispig grönsallad till smårätterna. Prova gärna en vildsallad, där maskrosblad och så kallad "roca" ingår.

Gemista. Ugnsbakade tomater eller paprikor, fyllda med ris, pinjenötter och kryddgrönt. Brukar vara färdiglagade och värms på innan de serveras i sitt spad med en citronklyfta.

Halva. Fastemat som många mumsar i sig efter maten året om. Det ser ut som färskost och är smaksatt med pistagenötter eller kakao, men består av sesampasta och socker. Pressa citron över halvan.

Baklavas. Bitarna brukar inte vara större än tändsticksaskar och finns på alla konditorier. Smakar som små honungsindränkta wienerbröd med massor av nötter. Gott med vaniljglass.

Pastéli. Gammeldags godis av honung och sesamfrön som säljs i alla godisaffärer, på marknaden och hos konditorn.

Johanna Kendel

Följ ämnen i artikeln