Här är ytorna du bör undvika på flygplatsen

Publicerad:
Vissa platser är fyllda av bakterier.
Foto: Johnér
Vissa platser är fyllda av bakterier.

Flygplatser

Bakterier finns överallt och är omöjliga att undvika. Men vissa ytor innebär större risker än andra. Nu visar en studie vilka som är flygplanens, och flygplatsernas, mest bakterietäta platser.

Armstödet till bänken vid gaten, spolknappen på flygplanstoaletten, pekskärmen vid självincheckningen, var tror du flest bakterier huserar? Människor flyger allt mer för varje år som går, och i och med det ökar riskerna för att bli smittad av sjukdomsbakterier. Flest bakterier finns på pekskärmen, enligt en studie av försäkringsbolaget Insurance Quotes, som Expressen skrivit om. På en pekskärm fanns en miljon kolonibildande enheter, som mängden bakterier mäts i. Det kan jämföras med en toalettsits som i snitt har 172 kolonibildande enheter på sig.

I studien har man samlat in tester från sex olika platser på tre flygplatser och flygplan. Studien visade bland annat att det finns färre bakterier på flygplanet än på flygplatsen, och att armstödet till bänken vid gaten har mer bakterier på sig än en diskho, som är hemmets mest bakterietäta plats. Studien visar även att spolknappen på flygplanstoaletten har mindre bakterier än pekskärmen vid självincheckningen. Renast var spännet till säkerhetsbältet, men där fanns desto farligare bakterier.

Bakterier går inte helt att undvika, och det är inte alla bakterier som är farliga. Men författaren till studien rekommenderar resenärer att ta med sig desinfektionsmedel, och kanske är det värt att överväga om man verkligen måste använda pekskärmarna vid självincheckningen?

Så många bakterier fanns på ytorna

  • Pekskärmen vid självincheckningen: i snitt 253 857 kolonibildande enheter.

  • Spolknappen på flygplanstoaletten: i snitt 95 145 kolonibildande enheter.

  • Armstödet till bänken vid gaten: i snitt 21 630 kolonibildande enheter.

  • Knappen till vattenfontänen: i snitt 19 181 kolonibildande enheter.

  • Brickbordet på flygplanet: i snitt 11 595 kolonibildande enheter.

  • Spännet till säkerhetsbältet: i snitt 1 116 kolonibildande enheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN