M: Viktigt att utredningen kommer på plats

Publicerad 2017-04-05

Politik. Statsminister Stefan Löfvens (S) utspel om hårdare tag mot unga brottslingar följer ett mönster som har vuxit sig starkare sedan några år, anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

Moderaterna välkomnar regeringens besked.

– Redan 2015 talade Löfven om att människor var oroliga för brott och tiggeri och att det behövdes fler poliser. Även terrorresorna tillhör samma paket, säger Jonas Hinnfors till TT.

Han drar slutsatsen att Socialdemokraterna av olika anledningar har svårt att leverera nya stora välfärdsreformer och därför har den klassiska konflikten om välfärden tonats ner. Det har öppnat för andra konfliktområden som migration, brott och straff och försvar.

M välkomnar

Moderaterna och Sverigedemokraterna har tidigare har föreslagit att straffrabatten för brottslingar mellan 18 och 21 år avskaffas. Även Liberalernas rättspolitiska arbetsgrupp har lagt ett sådant förslag.

Med Löfvens utspel ansluter sig regeringen till de tankegångarna. Direktiv till utredningen skrivs just nu och kommer i höst.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask välkomnar regeringens nya besked.

– Jag tycker att det är bra att statsministern nu äntligen bejakar det vi driver från Moderaterna och Alliansen. Nu är det viktigt att den här utredningen kommer på plats och att vi får se direktiven snarast möjligt, säger hon till TT.

Att 18- och 19-åringar som begår grova gängbrott får straffrabatt är "inte klokt" anser den tidigare justitieministern.

– Är man 18 år och myndig så får man också ta konsekvenserna om man begår brott, säger Beatrice Ask.

Trygghet med hårdare tag

De svenska Socialdemokraterna kommer troligen att göra ungefär som den förre brittiske Labourledaren Tony Blair uttryckte det: Att vara hård mot brott, men också vara hård mot orsakerna till brott, tror Hinnfors.

– Då kan man vila i den gamla traditionen att välfärdsstaten är viktig, att bekämpa orsakerna till att människor begår brott som till exempel social misär, men också vara hård mot brottslingarna, säger han.

– Men eftersom det saknas resurser för stora reformer som slår mot brottslighetens orsaker, så måste man försöka skapa trygghet med hårdare tag mot brottslighet och då hamnar man på ett område som flera andra partier redan politiserat.

Flera utredningar

Regeringen har redan tillsatt en utredning om påföljder för unga lagöverträdare under 18 år som ska lägga fram sitt betänkande i juni.

Regeringen har även tillsatt en utredning om snabbare lagföring av unga och återfallsförbrytare, som bland annat omfattar införande av jourdomstolar. Den utredningen ska lägga fram ett delbetänkande 1 augusti 2017 och ett slutbetänkande i april 2018.

TT

Följ ämnen i artikeln