Birgitta Ohlsson åthutad

Publicerad 2016-09-14

Politik. Om ett litet parti som Liberalerna (L) ska överleva så måste partiet prata med en röst. Det var den inlindade kritiken mot riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson efter nästan åtta timmars krismöte.

Hon lämnar nu riksdagsgruppens styrelse - men hävdar själv att hon begärt detta länge.

– Vi har diskuterat om hur vi ska klara balansgången mellan att vara ett parti med högt i tak men också att kunna prata med en tydlig röst utåt. Och vi är alla överens om det, sade partisekreteraren Maria Arnholm efter maratonmötet.

Det extrainsatta riksdagsgruppsmötet, som partiets pressfolk de första timmarna inte ens ville bekräfta, kom efter hård kritik från några L-toppar mot att Ohlsson fronderat mot partiet öppet flera gånger på kort tid.

Inget förtroende

Partiets vice gruppledare i riksdagen Tina Acketoft sade att hon inte längre har något förtroende för Ohlssons ledarskap i partiet. Och Anna Starbrink, ledamot i partistyrelsen och landstingsråd i Stockholm, krävde Ohlssons avgång ur partistyrelsen.

Resultatet blev att Ohlsson sitter kvar i partistyrelsen men lämnar riksdagsgruppens förtroenderåd (styrelse) på egen begäran, enligt Maria Arnholm.

Men Ohlsson själv hävdar att detta är långt ifrån någon nyhet. I ett twitterinlägg skriver hon att "Ryktet om min plötsliga avgång från @liberalernas förtroenderåd är överdrivet. Jag ansökte om detta redan i mars 2016".

Hon bifogar en kopia på ett meddelande hon den 8 mars skickade till dåvarande partisekreteraren Erik Ullenhag. Där står: "Som jag meddelat Dig Erik tidigare vill jag inte sitta kvar i förtroenderådet längre."

Tungt stöd

Vad som retat upp partikamraterna är att Ohlsson på kort tid tagit avstånd från partiledaren Jan Björklund offentligt. Dels från hans uttalande om att SD bör bjudas in till politiska samtal, dels från hans förslag om att stoppa nya religiösa friskolor. I somras valde Ohlsson dessutom att rösta emot den migrationspolitiska överenskommelsen som partiet står bakom.

Under mötets gång på onsdagen kände sig flera tunga Liberaler manade att uttala stöd för Birgitta Ohlsson, bland dem EU-kommissionären Cecilia Malmström, EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström och Jasenko Selimovic.

– Det är ett liberalt parti där det bör och ska vara högt i tak, och utan att känna till detaljerna kring just det här senaste grälet så tycker jag att Birgitta Ohlsson är en passionerad, modig och jätteduktig politiker som har en självklar plats i Liberalernas ledning - och där medlemmarna också har valt henne, sade Malmström till TT.

Partiledarstrid

– För mig är det en otroligt sorglig och nästan surrealistisk upplevelse att se att man vill sortera bort en person ur partiets ledning - en person som verkligen lyckats samla unga människor, få dem att känna kraft och tillit och tro på det liberala projektet om en bättre värld. Sådan är Birgitta och vi behöver henne, sade Cecilia Wikström.

Även Liberala ungdomsförbundet uttalade sitt stöd för Ohlsson. Enligt statsvetaren och chefen för Liberala nyhetsbyrån Svend Dahl, så handlar bråket kring Birgitta Ohlsson egentligen om en strid om partiledarskapet.

– Ja, det är klart att det är, säger Dahl till TT.

Han tror också att rivaliteten och konflikten mellan Björklund och Ohlsson och deras anhängare kan bubbla upp igen om opinionssiffrorna fortsätter att vara dåliga.

TT

Följ ämnen i artikeln