Den illegala arthandelns centrum

Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2017-11-02

Miljö. Gränsområdet mellan Burma, Laos och Kina är centrum för den kanske mest omfattande handeln i världen med hotade arter, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Målet för WWF är nu att stänga ner de illegala marknaderna.

Längs gränsen mellan länderna säljs produkter från tigrar, elefanter, noshörningar, leoparder, myrkottar, björnar, näshornsfåglar, sköldpaddor och sällsynta asiatiska hovdjur som serow och gaur.

Ola Jennersten, naturvårdsansvarig på WWF i Sverige, har besökt området.

– Det är den värsta resan jag någonsin har gjort. Den innehöll ingen glädje, bara sorg, säger han.

Merparten av handeln äger rum i flera städer i Burma. Där finns spelhallar, kasinon och bordeller sida vid sida med marknader där de hotade arterna säljs.

Där hamnar skinnen och skeletten från många av de tigrar som dödas illegalt i Indien, och många av betarna och hornen från Afrikas elefanter och noshörningar.

– Merparten av kunderna kommer från Kina. I Burma kan de köpa det som inte längre går att få tag på hemmavid, säger Ola Jennersten.

WWF:s mål är att stänga ner de illegala marknaderna - ingen lätt uppgift med tanke på att den burmesiska regeringen inte har full kontroll över området.

– Vi hoppas på att få ett slut på handeln. Problemet är att den kanske bara flyttas från Burma till Laos om vi lyckas, säger Jennersten.

TT

Följ ämnen i artikeln