Löfven ser MP som partner efter val

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-11

Stockholm. Stefan Löfven lutar ännu mest åt MP som partner efter extravalet - om en S-ledd regering blir av.

Men han låter mindre tvärsäker än för en vecka sedan, efter nederlaget för den rödgröna budgeten.

– Vi sitter i regeringen tillsammans och jag har inget besked om att vi tänker bryta det. Men valresultatet måste ge vilka typer av samarbeten vi kan ha, säger Stefan Löfven som hävdar att många väljare vill se en S-ledd regering.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson luftar i Dagens Nyheter misstro mot MP, och motstånd mot för täta band mellan S och MP i valrörelsen.

Vara själv

Till TT säger Thorwaldsson att det är viktigt att S går till val som ett självständigt parti, särskilt i ett så besvärligt läge som nu. Han utesluter inte ett regeringssamarbete med MP. Men det bör anstå till efter valet.

– Efter valet kan det bli Miljöpartiet, men först då.

Thorwaldsson vill helst ha en uppgörelse med mittenpartierna, och kan även tänka sig uppgörelser i enskilda frågor med Moderaterna.

Även om Stefan Löfven fortfarande lutar åt MP låter han inte lika tvärsäker som när han och utbildningsministern, MP-språkröret Gustav Fridolin, den 3 december aviserade extravalet. Också då sade Löfven att S och MP går till val som självständiga partier, men att det blir en del gemensamma aktiviteter.

– Vi har bildat en regering, vi har lagt en budget och det är det vi går till val på, sade Löfven.

– Vi söker mandat för att genomföra vår budget och göra verklighet av den politiska överenskommelse som våra partier har slutit för att modernisera Sverige, framhöll Fridolin.

Kräver justeringar

Nu säger statsministern att budgeten har fallit och det kräver justeringar av politiken, bland annat på grund av att de skattehöjningar som fanns med inte blir av eftersom Alliansens budget vann.

TT: Är Miljöpartiet den partner du helst vill ha i en S-ledd regering?

– Vi har ett väldigt bra samarbete nu och vi har lagt en väldigt stark budget, säger Löfven men konstaterar samtidigt att den budgeten föll och politiken den skulle stötta måste anpassas efter det.

Han tror inte på en blocköverskridande regering med "nästan alla partier i riksdagen". Det måste finnas skillnader.

– Annars öppnar det för andra krafter, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln