Kritik mot Sabuni efter avhopp

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2013-01-21

Lite ros men mest ris. Rösterna efter Nyamko Sabunis avhopp är sammantaget kritiska.

– Hon får inte toppbetyg av mig, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap.

– Det är utomordentligt ovanligt att en minister agerar på det här sättet ett och ett halvt år före ett val. Det är möjligt att någon avgått med den här motiveringen tidigare, men jag kan inte erinra mig det. Det är själva ovanligheten som gör detta uppseendeväckande, säger Ulf Bjereld till TT.

Bjereld tror inte att avhoppet kommer att få någon politisk betydelse.

– Sannolikt inte. Det kan alltid hända saker när man byter ministrar, men jag ser inte att det här kommer att få några politiska konsekvenser för regeringen Reinfeldt.

– Sedan undrar man om det finns andra motiv. Finns det personliga motiv är det hennes sak, men finns det politiska motiv för avgången kan det möjligen ge politiska konsekvenser - om det visar sig att det finns en oenighet i regeringen, eller att det finns konflikter kring hennes arbetsuppgifter. Men det låter inte så på hennes motivering, säger Ulf Bjereld.

Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap med inriktning på genus vid Stockholms universitet, tycker det är konstigt att Sabuni avgår bara några dagar efter hennes utspel om "självkvotering".

I ett förslag som presenterades på DN Debatt i lördags föreslog Sabuni att den del av bolagskoden som handlar om att näringslivet ska eftersträva jämställdhet omvandlas till lag. Men hon ville inte kalla det kvotering.

Förslaget fick kritik från flera håll.

– Jag vet inte om det har med varandra att göra, men jag är förvånad över att hon avgår nu. Det känns konstigt. Om man vet att man ska avgå, varför komma med ett sådant utspel?

Sabunis jämställdhetspolitik har sammantaget varit tvetydig, tycker Dahlerup.

– Hon får inte toppbetyg av mig. Hon har en väldigt individualistisk, nyliberal profil, vilket är ganska ovanligt för svensk jämställdhetspolitik. Vi har en diskriminering i Sverige som är ett strukturellt problem, då räcker det inte med att vädja till den goda viljan. Man måste göra en strukturell förändring.

Lars Einar Engström är författare och föreläsare om jämställdhet. Han är mycket kritisk till Sabunis gärning som jämställdhetsminister.

– Det finns ingenting under hennes period som hon gjort för jämställdheten. Och så detta att hon inte vill kalla sig för feminist. En feminist är inget farligt, det är någon som ser orättvisorna. När hon inte kallar sig för feminist så signalerar hon till manssläktet att feminist, det är ingenting man ska vara. Där har hon gjort bort sig grovt, säger han till TT.

– Hon har gjort bra saker inom kvinnor och våld, men hon har inte främjat jämställdhetsfrågan eftersom hon betett som sig som en man. Hon har vetat bäst, hon har varit arrogant och överlägsen.

Anna-Klara Bratt är chefredaktör och ansvarig utgivare för den feministiska nättidskriften Feministiskt Perspektiv. Hon beskriver Sabunis tid som minister som jobbig.

– Hon har haft det tufft, hon har varit ensam i mångt och mycket. Hon stod på egna ben och hade en egen politiskt agenda, det stack ut i regeringen, säger Bratt till TT.

En sak som Sabuni genomförde och som Bratt välkomnar rör Sveriges kvinnojourer.

– Hon ändrade tidigt från bör till ska, att alla kommuner ska erbjuda en kvinnojour. Men det arbetet försvårades av avregleringen på området.

En annan försvårande omständighet var att Sabuni inte kallade sig feminist.

– Man kan jämföra med att kommunistordet jagade Lars Ohly, på samma sätt jagade feminismen Sabuni.

Peter Wolodarski, chef för Dagens Nyheters (oberoende liberal) ledarredaktion, tycker inte att Nyamko Sabuni lämnar några djupa avtryck när hon nu lämnar politiken.

– Inte särskilt, om man ska vara ärlig. Hon står bakom etableringsreformen på arbetsmarknaden, men om det är hon eller arbetsmarknadsministern eller finansdepartementet som egentligen ligger bakom den kan man fråga sig.

– Jag har svårt att förknippa henne med några konkreta politiska frågor. Hon profilerade sig länge som motståndare till kvotering, men det sista hon gjorde som statsråd var att öppna för någon slags kvotering. Misstanken växer att hon gjorde något som hon egentligen inte står bakom, men som folkpartiets ledning stod bakom. Jag vet inte om det hänger samman med hennes avgång, det ligger ju nära i tid.

Anna Laestadius Larsson, journalist och jämställdhetsdebattör är sammantaget kritisk när det gäller Sabunis politiska insats.

– Jag tycker att hon har gjort en sak bra, och det är att hon har lyft frågan om hedersvåld. Hon har också satsat mycket pengar i kampen mot kvinnovåld, men problemet med den satsningen är att pengarna har gått väldigt mycket till tillfälliga projekt.

Följ ämnen i artikeln