Liten nytta av influensaskydd för friska

Publicerad 2016-12-11

Hälsa. Personer som är under 65 år och är friska i övrigt har liten nytta av att vaccinera sig mot influensan. Skyddseffekten är relativt dålig och de allra flesta blir inte svårt sjuka.

Influensan är här, även om den riktigt stora smittspridningen inte tagit fart ännu.

Eftersom det tar cirka två veckor innan vaccinet verkar är det hög tid att vaccinera sig.

Om du inte tillhör en riskgrupp måste du betala vaccinationen själv, om inte din arbetsgivare gör det. Men vad är egentligen nyttan med att vaccinera sig?

– Om du tillhör en riskgrupp finns en stor nytta, för både dig själv och samhället som helhet. Om detta finns det en bred vetenskaplig konsensus. Om du däremot inte tillhör en riskgrupp är nyttan definitivt mer tveksam, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Liten effekt

Dels, säger han, är influensa inte en farlig sjukdom för de allra flesta, om du inte tillhör en riskgrupp, dels är effekten av vaccinet inte den bästa.

– Skyddseffekten kan variera mellan 30 och 70 procent, beroende på hur väl vaccinet matchar det aktuella viruset. Så det finns en stor förbättringspotential, säger Anders Tegnell.

TT: Men om jag är relativt ung och frisk och min arbetsgivare erbjuder en spruta, bör jag ta erbjudandet?

– För din arbetsgivare finns det nog en poäng, men för dig handlar det mer om du är beredd att vara hemma från jobbet några dagar eller inte. Man kan bli svårt sjuk, men det är ovanligt, säger Anders Tegnell.

Inte vaccinerad

Dessutom, säger han, finns det tankar om att de som haft influensan ett antal gånger bygger upp ett starkare immunförsvar, än de som vaccinerat sig regelbundet. Så att de senare drabbas svårare när influensan väl slår till, framför allt som äldre.

– Det är än så länge bara en teori, men den har en ganska god teoretisk grund beroende på vad man vet om hur immunförsvaret fungerar, säger Anders Tegnell.

TT: Är du själv vaccinerad?

– Nej, jag tillhör inte en riskgrupp.

TT

Följ ämnen i artikeln