Fortsatt hopp om Gripen-affär

Publicerad 2016-02-13

Politik. Förstärkt samarbete kring försvarsindustrin. Det var en av huvudpunkterna vid Stefans Löfvens möte med Indiens premiärminister.

För svensk del kan det i slutänden betyda en mångmiljardaffär med Jas Gripen-flygplan.

Med gemensamma tag klippte de först det röda bandet när den gigantiska industrimässan Make in India invigdes i Bombay. Sedan satte sig statsminister Stefan Löfven och Narendra Modi, ledaren för en av världens största nationer ned för bilaterala samtal.

När Löfven är i Indien på blixtvisit är det för att leda en av Sveriges största näringslivsdelegationer hittills, i den ingår bland annat försvarskoncernen Saab.

Efter affären med Gripen-plan till Brasilien blev klar vill Saab sälja flygplanet till Indien, en av världens största importörer av försvarsmateriel.

Finns samsyn

– Det finns en samsyn om att Indien vill ha förstärkning av sitt försvar. De behöver köpa och har starkt förtroende för svensk försvarsindustri. Sedan förde vi inte konkreta diskussioner om affärer. Men här finns en stor möjlighet för försvarsindustrin i sin helhet och Gripen är ett väldigt starkt projekt. Den diskussionen kommer naturligtvis att fortsätta, säger Löfven till TT.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) har besökt Indien för diskussioner och frågan har väckts ytterligare då landet beslutat att inte köpa franska Rafale i den omfattning som sagts från början.

– Gripen är ett mycket bra plan till en relativt bra kostnad jämfört med konkurrenterna. Det är Indien som ska fundera men det finns möjligheter även om det är en del kvar, säger Löfven.

Visa vad man kan

Från Saabs sida finns såväl styrelseordförande Marcus Wallenberg som vd:n Håkan Buskhe på plats i Bombay. Båda ser en öppning för Saab.

– Ett land som Indien tror jag har väldigt många olika behov och för några av dessa kan Gripen vara ett mycket bra val. Vi hoppas nu få delta även framöver i diskussioner med de indiska myndigheterna men det är klart att vi ska visa vad vi kan, säger, säger Marcus Wallenberg.

Saabs och Sveriges affärer med Gripen har samtidigt varit omdiskuterade. Detta för att köpare, exempelvis Ungern och Tjeckien, har ställt krav på motköp från svensk del på mångmiljardbelopp. Men också som i fallet med Brasilienaffären att tillverkningen sker i Brasilien.

– Det är Saab som står för hur affären ska utföras men jag vet att det ger jobb i Sverige. Vad som sker i Brasilienaffären är att det sker en successiv teknologiöverföring till Brasilien men ger jobb här och nu i Sverige och det kommer det även göra om det blir en affär med Indien, säger Löfven.

Bombay, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln