Regeringspartierna pressas om vapenexport

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2017-02-15

Vapenexport. Utrikesminister Margot Wallström antyder personlig vånda över den svenska vapenexporten, men lovar förslag till en skärpt lag före sommaren.

Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna undrar varför ett skarpare demokratikrav för export dröjer.

– Vill Margot Wallström förbjuda vapenexport till diktaturer tillsammans med oss i Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna? Eller är man beredd att rädda vapenexporten till diktaturer med Moderaterna och Sverigedemokraterna, frågade Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde i den utrikespolitiska debatten.

Utredningen som föreslog att den svenska vapenexporten ska skärpas med ett tydligare demokratikriterium kom i juni 2015. Då sa Wallström att det skulle ta minst ett år för regeringen att komma till skott. Nu siktar regeringen på ett förslag till riksdagen senast i juni, två år senare. Men vapenexport är en svår fråga, enligt utrikesministern.

Hantera dilemman

– I samma ögonblick som du handlar med vapen så har du en massa dilemman att hantera, det är sanningen och så kommer det att förbli så länge Sverige fortsätter att tillverka och sälja vapen, sade Wallström.

Linde undrade om Wallström, under sina två och ett halvt år som utrikesminister anser att vapenexporten har varit en tillgång eller inte för den feministiska utrikespolitiken.

– Jag tror att vapenexport alltid är ett hinder, den innehåller så många dilemman, den är ett hinder för att diskutera mänskliga rättigheter, säger Wallström och tillägger att hon personligen har åsikter i frågan.

– Men regeringen och Sverige har valt att ha en vapenexport och att inte lägga ned den, utan i stället ha en strikt kontroll. Nu skärper vi den ytterligare, säger hon.

Kan garantera

Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson och Kristdemokraternas Sofia Damm riktade in sig på Pernilla Stålhammar, Wallströms motsvarighet i regeringspartnern Miljöpartiet. De undrade om MP verkligen kan garantera ett skärpt demokratikriterium.

– Jag kan stå här och garantera att det blir en skärpning, svarade Stålhammar.

I utredningen var sex partier överens om demokratikriteriet. Men Vänsterpartiet ansåg att det var för svagt och Sverigedemokraterna att det var för hårt.

TT

Följ ämnen i artikeln