L ställer krav på Alliansregering

Publicerad 2016-07-03

Politik. Liberalernas Jan Björklund kräver ändringar i energi- och försvarsöverenskommelserna för att sätta sig i en ny Alliansregering.

– Jag är beredd att ta ansvar för politiska beslut som jag tycker är bra för Sverige. Men inte sådana som jag tycker är dåliga för Sverige, säger han i en intervju med TT i Visby.

Alliansen siktar på att gå till val med ett gemensamt valmanifest, men partierna är splittrade i många frågor. Till exempel har Liberalerna ställt sig utanför de övriga Allianspartiernas överenskommelser med den rödgröna regeringen om energipolitiken och försvarspolitiken.

Björklund kommer att kräva förändringar i de överenskommelserna om det blir aktuellt att bilda en ny Alliansregering efter valet 2018. Han vill bland annat ha höjda försvarsanslag och varnar för höga subventioner av framför allt vindkraft för att nå målet om hundra procent förnybar energi i Sverige 2040.

Tror på enighet

Trots splittringen i många frågor, inklusive asylpolitiken, utgår Björklund från att Alliansen kan komma överens.

– Vi har olika uppfattningar, men vi klarar av att enas när det behövs, säger han.

– Jämför du med den nuvarande regeringen är Alliansen ett under av enighet.

Björklund svarade också på frågor om integrationsutmaningen och vikten av tydliga värderingar i ett mångkulturellt samhälle. Han ser låga ingångslöner för enkla jobb som en nödvändighet.

– Alternativet är en kraftigt ökad arbetslöshet, säger Björklund.

Liberalerna har föreslagit "startjobb" med en ingångslön på 14 000-16 000 kronor i månaden och partiledarna medger att det är en låg lön för att försörja en familj på.

Oroad för EU

Björklund tror också att det kan bli nödvändigt att gradera tillgången till trygghetsförsäkringarna mer än i dag. Han pekar på att begränsningar för nyanlända vad gäller föräldraförsäkringen redan är på gång.

Liberalernas ledare är först ut av de åtta partiledarna med att hålla tal i Visby under Almedalsveckan. Björklund uppger att han i kväll kommer att ha mycket fokus på EU och britternas folkomröstningsbeslut att lämna unionen.

Björklund är oroad. En lång period av ökat samarbete mellan EU-länderna ser ut att ha brutits, bedömer han.

– Jag är bekymrad av att det går åt andra hållet och ganska mäktiga krafter, högerpopulister och vänsterpopulister blir starkare på grund av den ekonomiska krisen och att det sliter isär Europa, säger Björklund.

Han tycker att all EU-positiva partier, inklusive Allianspartierna, måste stå upp tydligare för EU.

TT

Följ ämnen i artikeln