Gravida varnas för zika-länder

Uppdaterad 2016-02-18 | Publicerad 2016-02-17

Medicin. Region Jönköping går nu ut och avråder gravida kvinnor från att resa till områden där zikaviruset är utbrett. Men någon nationell avrådan är ännu inte aktuell, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill med det här skriftliga beskedet ge tydligt stöd till barnmorskor och läkare som pratar med kvinnor som är fundersamma hur de ska göra, säger Malin Bengnér, biträdande smittskyddsläkare i region Jönköping, till TT.

Varken WHO eller Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC avråder uttryckligen gravida från att resa till drabbade områden, men uppmanar dem att bedöma riskerna i samråd med sjuvården och "överväga att skjuta upp resan". Rekommendationen gäller även dem som planerar graviditet.

Inte aktuellt

Liknande formuleringar finns i den svenska Folkhälsomyndighetens information. Gravida kvinnor uppmanas att rådgöra med sin läkare och sedan ta ställning till om resan ska skjutas upp. En nationell avrådan kan utfärdas av utrikesdepartementet, men i nuläget är det inte aktuellt.

– Vi förlitar oss på de uppgifter vi får från Folkhälsomyndigheten, säger Cecilia Gillberg, vid UD:s pressavdelning.

Folkhälsomyndigheten anser att besluten ska fattas i diskussioner mellan resenärer och hälso- och sjukvårdspersonal.

– Vi har tagit fram ett informationsunderlag. Sedan kan man ha en personlig diskussion tillsammans med exempelvis läkare eller barnmorska och ta ett eget beslut. Det går inte att vara kategorisk och säga att dit ska ni absolut inte resa. Vi vet ju inte hur riskerna ser ut överallt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Vänta med graviditet

Hur ser du på att en region nu går ut och ger lokala rekommendationer?

– Jag har inga problem med det. Det bygger ju på vårt underlag.

Har du hört talas om någon annan region i landet som utfärdat egna rekommendationer?

– Nej, det känner jag inte till.

Smittskyddsläkarna i Jönköping rekommenderar också, liksom Folkhälsomyndigheten, kvinnor att som en extra försiktighetsåtgärd avvakta 28 dagar efter hemkomst från de drabbade områdena med att försöka bli gravid. På regionens hemsida påpekar smittskyddsenheten att det är en "lokal rekommendation då nationella myndigheter så som Folkhälsomyndigheten och utrikesdepartementet valt att inte ta ställning".

– I Sverige har Folkhälsomyndigheten ingen tradition att ge reseråd. Vi kände därför ett behov av att sätta ned rekommendationerna på pränt som ett stöd för resenärer och vårdpersonal, säger Malin Bengnér.

TT

Följ ämnen i artikeln