Storlagen bjöd på fotbollsgodis och dramatik

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-04-09

Real Madrids Federico Valverde och Antonio Rüdiger firar ett av lagets tre mål i Champions League-kvartsfinalen mot Manchester City. Tisdagens första möte i bäst av två slutade 3–3.

Två tungviktsmöten sparkade i gång Champions Leagues kvartsfinaler.

Underhållningsvärdet: mästerligt.

Tio mål, två kryss och vidöppet inför returerna i såväl Real Madrid–Manchester City som Arsenal–Bayern München.

Manchester City tar med sig 3–3 till returen i England nästa onsdag, Bayern München har 2–2 att gå på efter första ronden mot Arsenal.

Ingen neutral fotbollsälskare kunde klaga på underhållningsvärdet när Champions Leagues kvartsfinaler inleddes på tisdagskvällen.

Både Manchester City och Arsenal fick var sin drömstart. En lurig frispark från Bernardo Silva gav 1–0 till City borta mot Real Madrid och kort därefter var det Bukayo Saka som gav Arsenal ledningen hemma mot Bayern München med med ett välplacerat skott i bortre burgaveln.

Men när första halvlek var över var båda Premier League-lagen i underläge, 1–2.

Arsenals nemesis

För Arsenalfansen sved de första 45 minuterna nog lite extra. Dels med tanke på hemmalagets spelövertag. Dels med tanke på vem som rullade in 2–1 för Bayern München på en straff i den 32:a minuten – efter att tidigare Arsenalspelaren Serge Gnabry kvitterat en stund tidigare.

Harry Kane gjorde 14 mål på 19 matcher mot Arsenal under sin tid i värsta lokalrivalen Tottenham. Nu, I Bayern-tröjan, rullade han in ett 15:e efter att William Saliba lagt krokben för Leroy Sané i straffområdet.

Men de brittiska lagen bet tillbaka efter paus. City genom två högklassiga mål. Först skickade Phil Foden in 2–2 med en projektil i bortre krysset i den 66:e minuten. Fem minuter senare var det den kroatiske vänsterbacken Josko Gvardiol som nästan lika snyggt placerade in 3–2 i andra hörnet.

Samtidigt visade Mikel Arteta fingertoppskänsla i London. Arsenaltränaren bytte in Gabriel Jesus och Leandro Trossard i mitten av andra halvlek. Duon hann vara inne i knappt tio minuter innan de kombinerade sig fram till 2–2.

Jesus trixade sig in i straffområdet, lade osjälviskt bollen i sidled och fick se Trossard bredsida in kvitteringen.

Ancelotti firade 200

På tilläggstid skrek Arsenal på straff sedan Bukayo Saka gått omkull i en duell med Bayern München-målvakten Manuel Neuer, men svenske huvuddomaren Glenn Nyberg vinkade avvärjande och oavgjort blev det.

Så även i Madrid till slut.

Efter de två tjusiga Manchester City-målen ville Reals Federico Valverde inte vara sämre. Uruguayanen mötte ett inlägg på volley i den 79:e minuten och borrade in 3–3 i det bortre hörnet, helt utan chans för City-målvakten Stefan Ortega.

På Real Madrids bänk knöt Carlo Ancelotti näven i sin 200:e Champions League-match. Den 64-årige tränarikonen har både flest titlar, flest segrar och flest matcher i turneringens historia.