Väskförbud i svensk idrott: "Läget är allvarligt"

Tim Dahlbacka/TT

Moa Persson/TT

Karl Sundström/TT

Publicerad 2023-11-01

Väskförbud införs på större idrottsevenemang. Arkivbild.

Inga väskor tillåts på större idrottsevenemang.

För publiken innebär det längre kötid in på arenorna och en potentiellt sämre upplevelse.

– Att inte få ta med handväskan medför en inskränkning som dock är nödvändig att följa och förstå, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF).

Väskor förbjuds på alla stora evenemang i Sverige, enligt ett beslut från Polismyndigheten. Förbudet gäller från onsdagen och tills vidare, och omfattar även handväskor.

– Det är kopplat till att terrorhotnivån ligger på en 4:a, säger Buster Mirow, pressekreterare på nationellt mediecenter hos polisen.

Bland idrottsevenemangen specificerar polisen följande idrottsevenemang på sin hemsida: herrarnas fotbollsallsvenska, superettan, svenska cupen, SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan, olika former av Europaspel och landslagsmatcher.

Gäller alla idrotter

Men enligt Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF), gäller väskförbudet samtliga idrotter.

Polismyndigheten har inte specificerat var gränsen går för ett stort evenemang. Lena Sahlin säger att det beror på storlek på arena, antal besökare och att det är upp till arrangören att söka tillstånd och föra dialog med den lokala polisen.

– Alla vill göra rätt och tar frågan på största allvar. Det blir ju en hel del jobb för vissa. Alla måste följa rekommendationerna från myndigheterna och ställa om sitt säkerhetsarbete. Läget är allvarligt och vi har ett ansvar som arrangörer, säger Lena Sahlin.

TT: Vilka blir utmaningarna?

– Att hålla en god service till publiken. Att inte få ta med handväskan medför en inskränkning för publiken. Att nå ut med information och kommunikation. Att det ska vara bra för publiken helt enkelt.

”Kräver mer resurser”

Johan Lindvall är generalsekreterare på Svensk elitfotboll (Sef).

– Det är inte så mycket att tänka på. Det är ett tydligt direktiv och terrornivå 4, ingen fråga på det. Det går inte att ifrågasätta, säger han.

TT: Hur ska det efterlevas?

– Det här är helt färskt för oss. Klubbarna har i grunden en bra organisation för sina matcher, men det här innebär att de behöver mer resurser. Det kommer ta lite längre tid för folk att ta sig in till matcherna. Det är viktigt att poängtera att klubbarna inte har något ansvar för att ta hand om väskorna som bärs in. Det måste varje enskild individ ta ansvar för, säger Lindvall.

Han säger att Sef ska undersöka hur klubbarna ska kunna stöttas. Två omgångar återstår av den svenska fotbollssäsongen.

Undantag kan göras

Redan inför SHL-premiären i september genomförde ligan ett antal åtgärder för att öka tryggheten, däribland ett förbud mot större väskor. Men från och med nu genomförs alltså, på direktiv från polisen, förbud mot alla väskor.

– Vi har ju arbetat lite liknande sedan en tid tillbaka. Så vi känner oss trygga i det säkerhetsarbete som vi bedriver. Vi hoppas, tror och vill att besökarna också ska känna att vi gör ett bra arbete med de nya åtgärder som krävs. Men det är klart att det kommer att påverka. Det blir nya rutiner, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

Svenska ishockeyförbundet skriver på sin webbplats:

”Undantag kan endast ske på grund av medicinska skäl och efter att kontroll av väskan har genomförts.”

Följ ämnen i artikeln