Guide inför inne-VM i friidrott

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-03-17

Några av friidrottens största stjärnor tävlar i helgen i inomhus-VM i Belgrad. Vad sägs om världsrekordförsök av Armand Duplantis, eller varför inte en stjärnduell på herrarnas 60 meter? Här är en guide inför mästerskapet.

+ När och var

Fredag till söndag i Belgrad.

+ Tv/radio

Sportkanalen/C More och P4 Radiosporten. Tävlingsdagarna är uppdelade i två pass, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen/kvällen.

+ Nytt världsrekord för Duplantis?

Knappt två veckor efter att han slagit sitt eget världsrekord och hoppat 6,19 är Armand Duplantis tillbaka i rekordarenan i Belgrad. Det råder ingen tvekan om att svensken är storfavorit till guldet på söndag eftermiddag, frågan är snarare om han ska lyckas nå drömgränsen 6,20. Duplantis ställs bland annat mot OS-silvermedaljören i Tokyo och världstvåan i år, amerikanen Chris Nielsen, som slagit amerikanskt rekord genom att hoppa 6,05. Både Sam Kendricks och Renaud Levillenie står över mästerskapet och fokuserar på VM i Eugene i Juli.

+ Andra svenska medaljchanser

Längdhopparen Thobias Montler har det näst bästa årsbästat i startfältet. Svensken är bara två centimeter bakom greken Miltiadis Tentoglous 8,25. Montler har ännu inget guld på ett internationellt seniormästerskap. Ska det komma redan på fredagen när längdhoppstävlingen avgörs på fredag kväll.

Även Khaddi Sagnia är med i toppen av fältet i längdhopp. Svenskans 6,45 är tredje bäst i ett jämnt startfält. Kanske kan det räcka hela vägen upp på pallen när medaljerna ska fördelas på söndag kväll.

Carl Bengtström är en av de första svenska tävlande när 400-metersförsöken startar på fredagsförmiddagen. Svensken har fjärde bästa tid i startfältet och kanske kan det räcka till en pallplats. Finalen avgörs 20.55 på fredagen.

+ Stjärnkampen på 60 meter

Amerikanen Chistian Coleman missade OS i Tokyo på grund av en dopningsavstängning. I januari var han tillbaka och inför inne-VM är han snabbast i världen i år på 60 meter med 6,45. Landsmannen Marvin Bracy är bara tre hundradelar bakom honom i årsbästalistan. Men den som Coleman kanske främst vill slå är italienaren Lamont Marcell Jacobs, som skrällartat vann 100-metersfinalen på OS och efter det fortsatt visa att han vill vara med och bryta den amerikanska och jamaicanska dominansen på sprintdistanserna. Jacobs har sprungit på 6,49 i vinter. Finalen på 60 meter avgörs på lördag kväll.

+ Omöjliga Crouser

Förutom Armand Duplantis är ett av de största affischnamnen för VM den amerikanske kulstötaren Ryan Crouser. 29-åringen har två raka OS-guld och innehar världsrekordet såväl inne som ute. Den här säsongen har han stött 22,51 – 60 centimeter längre än Konrad Bukowiecki från Polen och 30 centimeter från sitt eget världsrekord. Kulstötningen avgörs på lördag kväll.

+ Rojas kan ta tredje raka VM-guldet

Yulimar Rojas har varit trestegets storstjärna i flera år. Venezuelanskan jagar nu sitt tredje raka VM-guld inomhus, något ingen annan lyckats med. Sedan hon vann sitt första guld, 2016 i Portland, har hon förutom att försvara det guldet, även vunnit två VM-guld utomhus, ett OS-guld och satt världsrekord såväl inne som ute. I år har hon hoppat nästan 80 centimeter längre än närmaste konkurrent och bara en skada ser ut att kunna stoppa henne från att bli historisk på söndag.