Janne Andersson nobbar Wengers VM-möte

David Hjorter/TT

Publicerad 2021-10-18

Janne Andersson. Arkivbild.

Janne Andersson blev inbjuden till ett möte med Fifa för att diskutera den heta frågan om herr-VM ska arrangeras vartannat år.

Men Andersson har tackat nej.

– Jag tror inte att han kunde, säger landslagschefen Stefan Pettersson till Expressen.

Det Internationella fotbollsförbundet Fifa ska ha en videokonferens den här veckan där förslaget om att herrarnas fotbolls-VM ska arrangeras vartannat år ska diskuteras.

Upphovsmannen bakom det kritiserade förslaget, förre Arsenaltränaren Arsène Wenger, ska leda diskussionen.

”Som förbundskaptener för herrarnas landslag är deras åsikter avgörande”, säger Wenger, Fifas chef för fotbollens globala utveckling, i ett uttalande på förbundets webbplats.

Janne Andersson var inbjuden, men har tackat nej, enligt Stefan Pettersson.

– Jag tror inte att han kunde, det är den informationen jag har fått, säger Pettersson till Expressen.

Videomötena ska ske i morgon, tisdag, och på torsdag. Samtliga förbundskaptener för herrlandslag hos nationella förbund som är medlemmar i Fifa är inbjudna.

Både Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), Internationella olympiska kommittén (IOK), tränare och spelarorganisationer har riktat kritik mot Wengers och Fifas förslag att arrangera herrarnas VM-slutspel vartannat år i stället för vart fjärde som varit fallet sedan den första turneringen i Uruguay 1930.

Också Sverige är emot förslaget. I samband med den senaste VM-kvalsamlingen i oktober sade Janne Andersson:

– Rent generellt kan jag väl tycka att VM vartannat år skulle vara för ofta. Utan att ha sett förslaget i sin helhet och känna till alla detaljer i det. Det ska finnas någon form av exklusivitet när det gäller VM och den kalendern vi har i dag med VM och EM fungerar bra för landslagsfotbollen.