Skidskyttekritik mot förbudet: "Svajigt system"

Anders Hansson/TT

Publicerad 2022-06-19

De senaste testerna av kontrollmaskinen av fluorvallaförbudet blev en ny besvikelse.

Ändå ligger Internationella skidskytteförbundets (IBU) totalförbud fast.

– Så länge de inte har ett kontrollsystem som fungerar så är vi väldigt kritiska, säger Johan Wåhlström, utvecklingschef i svenska skidskyttelandslagets vallateam.

Det finns sedan länge en bred enighet inom längdskidor och skidskytte att införa ett totalförbud mot de miljöfarliga fluorvallorna. Men kontrollerna fungerar inte. Risken finns att åkare skaffar sig en otillåten fördel genom att åka på fluorvallade skidor.

Inför förra säsongen införde längd- och skidskytteskidsporten en kompromiss som innebar förbud mot fluorvallor med C 8-teknologi, men gav klartecken för C6-vallor med mindre fluor. Efter säsongen skulle det finnas tillförlitliga kontrollmaskiner för att kunna införa ett totalförbud.

Tidigt i våras testades de tänkta kontrollmaskinerna i Bruksvallarna och i norska Sjusjøen – med dåligt resultat. Därför fattades inget beslut om fluorförbud på Internationella skidförbundets kongress i Milano i maj.

”Blivit stressade”

Men Internationella skidskytteförbundet fattade ändå beslut om totalförbud mot fluorvalla. I början av maj sa IBU-ordföranden Olle Dahlin till TT:

– Själva apparaturen och mätmetoderna känner vi oss trygga med. Beslutet (om ett fluorförbud) är taget.

Svenska skidskyttelandslagslagets vallateam är kritiska.

– De (IBU) har sagt sig vara nöjda med alla tester som gjorts. Det har vi blivit stressade av eftersom vi märkt att det inte fungerar, säger Johan Wåhlström.

Nyligen kom samma dystra besked när en ny version av kontrollmaskinerna testades i österrikiska Ramsau, med internationella vallaexperter från skidor och skidskytte på plats.

”Är kritisk”

– Det fungerar inte som det är nu. Det är ett för svajigt system. Nu var det så bra att de gjorde testerna uppe på glaciären och fick se skillnaden, säger Johan Wåhlström.

TT: Hur reagerar ni när IBU ändå har infört totalförbud?

– Jag är kritisk. Det har vi varit från första början. Så länge de inte har ett kontrollsystem som fungerar så är vi väldigt kritiska. Vi har fått vara med på resan och känner att vi är inte där ännu och ganska långt därifrån. Vi ser att med väldigt enkla medel kan få igenom skidor.

Under söndag och måndag har IBU:s styrelse möte i Salzburg. Bland annat för att analysera testresultaten från Ramsau. Johan Wåhlström hoppas på att totalförbudet hävs och att man använder de regler som nu råder:

– Det enda vi kräver är ett tidigt beslut. I grund och botten vill vi alla ha fluorfritt. Men som det ser ut nu hoppas vi att de släpper det ett år till, kanske två år till så vi verkligen är säkra på att maskinen fungerar och att alla som kommer till tävlingar tävlar på samma villkor.

Olle Dahlin, ordförande i IBU, säger till TT:

– IBU har nu styrelsemöte. Då får vi en rapport om detta. Därför vill jag vänta med en kommentar tills efter det.

Längd uppmanar

Petter Myhlback, chef för längdlandslagets vallateam, var på plats i Ramsau och kräver nu ett besked om att nuvarande reglerna gäller tills kontrollapparaten fungerar.

– Jag har uppmanat, från vår sida, att vi tycker vi ska skjuta på förbudet och köra på samma sätt som förra året. Då är det jätteviktigt att de parallellt fortsätter utveckla kontrollerna så vi går mot en fluorfri miljö.

Petter Myhlback motiverar detta med att den kommande säsongen närmar sig:

– Man blir orolig när klockan tickar mot. Det börjar blir bråttom. Nu måste vi sätta ner foten.