Sparta skrällde i Rom

Publicerad 2016-03-17

Fotboll. Sparta Prag svarade för torsdagens skräll i Europa League-fotbollen. Manchester United och Tottenham förmådde inte vända underlägena mot Liverpool respektive Dortmund.

Sparta Prag hade bara 1-1 med sig till Rom från hemmamötet med Lazio i åttondelsreturen, men vann på Olympiastadion med klara 3-0. Sparta Prag var visserligen obesegrat i turneringen den här säsongen, men Lazio, åtta i serie A för närvarande, hade vunnit samtliga fem hemmamatcher i Europa League. Men sviten bröts abrupt. Redan under den första halvleken hade Borak Dockal (10:e minuten), Ladislav Krejci (12:e) och Lukas Julis (44:e) gjort målen som förde Sparta Prag till kvartsfinal.

Sparta Prag har inte nått så här långt i Europafotbollen sedan laget nådde kvartsfinal i Uefacupen 1983-1984.

Manchester Uniteds chanser att hämta in 0-2 från första mötet med Premier League-kollegan Liverpool ökade när Anthony Martial gjorde 1-0 på straff efter drygt en halvtimmes spel på Old Trafford. Men hoppet släcktes i första halvlekens slutminut när Philippe Coutiunho enkelt tog sig förbi Uniteds Gullermo Varela på vänsterkanten, fortsatte mot målet och läckert chippade bollen för David De Gea i Uniteds mål.

I det läget var Manchester United piskat att göra tre mål. Det stannade vid 1-1.

Tuffa lägen

Tottenham hade 3-0 att ta in på Dortmund. Eventuella förhoppningar på White Hart Lane försvann snabbt. Pierre-Emerick Aubameyang gjorde 1-0 för Dortmund i 24:e minuten och fyllde på med 2-0 i den 71:a. Son Heung-Mins reducering gav inget mer än möjligen tröst.

Santi Mina och Aderlan Santos såg till att Valencia vände underläget med 0-1 från bortamötet med Athletic Bilbao. Men det blev ändå baskiskt avancemang. Aritz Aduriz gjorde målet i 75:e minuten som gav 2-2 totalt och biljett till kvartsfinalen tack vare bortamålet.

Valencias tränare Gary Neville åkte upp på läktaren i samband med Bilbaos mål, som han menade föregicks av hands.

Villarreal höll 0-0 borta mot Leverkusen och gick vidare med 2-0.

Fall för svenskar

Basel, med svenskduon Behrang Safari och Alexander Fransson från start, orkade inte försvara 0-0-läget från hemmamötet med Sevilla. Det blev spansk seger med klara 3-0. Fransmännen Adil Rami och Kevin Gameiro (två) gjorde målen redan i första halvlek.

Braga vände 0-1 mot Fenerbahce efter hela 4-1 hemma. Tre mål i andra halvlek gav avancemang.

Sjachtar Donetsk följde upp 3-1 hemma över Anderlecht med ny seger, 1-0.