Nionde raka för Rögle – mästaren i brygga

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2024-04-09

Linus Sandin, framför Växjömålet, jublar över sitt 2–0-mål i segermatchen mot Växjö.

Regerande mästarlaget Växjö är i brygga i SM-semifinalserien.

Ett pånyttfött Rögle tog sin nionde raka seger i slutspelet.

Lukas Ekeståhl-Jonsson blev matchvinnare med 3–2-målet i en rysare som avgjordes i femte perioden och som tog laget till 3–0 i matcher.

Efter två raka segrar i åttondelsfinalen mot Timrå svepte Rögle seriesegraren och guldfavoriten Färjestad i fyra raka matcher i kvartsfinalen.

Nu är Ängelholmslaget på väg att göra samma sak med serietvåan och regerande mästarlaget Växjö.

Efter tre raka segrar kan Rögle avgöra på hemmaplan på torsdag och knipa sin andra SM-finalplats i historien.

För Växjö ser det nattsvart ut. Inget lag har vänt 0–3-underläge i matcher i det svenska hockeyslutspelets historia.

Segermål med studs

Backen Lukas Ekeståhl-Jonsson skickade in segermålet via Växjös Keegan Lowe i numerärt överläge efter 3.34 av den femte perioden.

– Det var skönt att se den på något sätt studsa in. Det lönar sig att skjuta säger de, säger Ekeståhl-Jonsson till TV4 Play.

Ett Ängelholm som hade drabbats av både hockeyfeber och fått guldvibbar skapade en stämning i Rögles hemmaarena som fick stadens hjältar att lyfta ytterligare i matchstarten.

– Gåshud, det är bästa stämningen i SHL. Det ger positiv energi, säger Rodrigo Abols till TV4 Play.

”Hatten av”

Letten var den som klev fram och satte ledningsmålet efter 3.21 i numerärt överläge – hans femte fullträff i slutspelet.

Precis som sina lagkamrater har han hittat nya höjder i slutspelet.

– Hatten av till Lukas, det är inte det svåraste målet jag gjort, säger Abols om Lukas Ekeståhl-Jonssons passning som gav honom öppet mål.

Linus Sandin var nära att öka till 2–0, men prickade stolpen.

Det kom i stället i mitten av andra perioden – återigen i powerplay.

Sandin prickade först stolpen, men slog in sin egen retur.

Men när det såg som mörkast ut för det regerande mästarlaget kom äntligen ett mål – Växjös blott fjärde i den här matchserien.

I en snabb kontring, där Växjö kom tre mot en, kunde talangen Filip Eriksson, 19, reducera – bara 1.23 efter Rögles 2–0.

Växjös Joachim Blichfeld var bara centimeter från en kvittering när han prickade ribban i numerärt överläge i den tredje perioden.

I stället slog Filip Eriksson till på nytt. Eller rättare sagt styrde.

En styrning i det bortre krysset med drygt fyra minuter kvar av tredje perioden gav Växjö 2–2 och nytt hopp.