Østberg drygade ut - Kalla sjua

Publicerad 2016-01-08

Skidor. Tour de Ski sliter hårt på deltagarna. En yr Charlotte Kalla orkade knappt stå på benen efter sin sjundeplats i 5-kilometersloppet i fristil på fredagens sjätte etapp och hon var inte ensam.

Men Jessica Diggins visade inga trötthetstecken. Hon blev andra amerikanska att snuva norskorna på en seger i årets tour.

Efter Charlotte Kallas sjundeplats, 12 tunga sekunder bakom Jessica Diggins, är hon dock kvar som sexa totalt. Kampen om platserna närmast under den norska pallen - Ingvild Flugstad Østberg var trea och drygade ut sin ledning till femman Therese Johaug till 25 sekunder och Heidi Weng var tvåa och befäste tredjeplatsen - står just nu mellan Kalla och finländskorna Anne Kyllönen och Kerttu Niskanen. Niskanen var snabbare än Kalla på fredagen, medan Kyllönen tappade 16 sekunder.

– Det var fruktansvärt jobbigt. Fortfarande är jag lite knäsvag och snurrig i skallen, sade Kalla och hade svårt att fokusera blicken i målfållan.

Snabb i starten

Svenskans ambitioner att få till enskilda bra lopp nu när pallchansen är avlägsen hjälpte inte till en topplacering i en kort fristilsdistans heller. Hon var dock tvåa vid den första tidskontrollen.

– Det är ett kraftuttag att köra fem kilometer, man verkligen får bita i. Jag hade hoppats orken skulle vara lite bättre. Jag förlorade mycket på Diggins på slutet, för mycket.

Ida Ingemarsdotter gick också ut optimistiskt och tappade mot slutet. Men den 30-åriga Åsarna-åkaren kom på elfte plats och behåller sin åttondeplats totalt.

– Marginalerna är minimala just nu. Mjölksyran är här uppe, sade Ingemarsdotter och måttade mot huvudet.

Även Maria Rydqvist (16:e) och Evelina Settlin (17:e) svarade för bra lopp drygt halvminuten från täten.

Anna Haag knep en världscuppoäng med 30:e plats, medan Stina Nilsson hade en riktigt tung dag.

Tung färd för Nilsson

Med 40:e plats hade hon sin tyngsta dag hittills i Tour de Ski, trots att hennes tourväg liksom Kallas kantats av två fall.

– Det kändes verkligen skitdåligt. Försökte bara ta mig i mål så fort som möjligt - men det gick inte särskilt fort.

Nilsson antydde att hon till och med kunde tänka sig att avsluta touren. Förra året bröt hon, men då var det planerat. Nu lockar det trots allt att klara helgens två pärser, lördagens klassiska mil och söndagens fristilsjakt med avslutning uppför slalombacken Alpe Cermis.

TT

Följ ämnen i artikeln