AFC Eskilstuna - ett kryddstarkt nybygge

Publicerad 2017-03-29

Fotboll. Ny klubborganisation. Nytt lag. Ny hemmaplan. Ny tränare.

Vilka är de då, allsvenskans uppstickare till nykomling, AFC Eskilstuna?

– Det är spetsigt, tekniskt och fina fotbollsspelare. Inte det typiskt svenska. Det är kryddat. Med hela kryddskåpet, säger nyckelspelaren Omar Eddahri.

AFC Eskilstuna har hittat hem. Eller åtminstone hittat ett hem. På Tunavallen gassar solen med några dagar kvar till den allsvenska premiären borta mot Sundsvall på söndag.

Mycket välkommet enligt Omar Eddahri.

– Man vill bara ut och springa direkt det är så här, säger han.

Att detta inte är en överdrift står klart när 26-åringen senare får frågan om han hunnit bekanta sig med sin nya hemstad och folket i den:

– Jag ska vara ärlig, jag har inte varit så mycket på stan för det har ju varit rätt kallt. Men av det jag sett, folk är på träningarna och folk är nyfikna. Hittills verkar det positivt.

"Själen finns"

Den offensive mittfältaren är en av få tongivande spelare från förra årets succélag som är kvar, och som varit med om den speciella flytten.

Eskilstuna City ville ha elitfotboll i staden - AFC ville ha någonstans att spela, med mer publik och fler sponsorer. Samarbetet blev verklighet och veckan efter premiären spelas det för första gången sedan 1964 allsvensk fotboll för herrar i "smedstan".

Den unga klubben, som klättrat genom divisionerna som inget annat lag, har av vissa kritiserats för att "sälja sin själ" genom att flytta.

Så finns det någon själ i detta lag?

– Själen finns. Den som säger något annat vet inte vad den pratar om.

– Den är de som jobbar runt klubben. Att de är kvar är viktigare än att de spelare som var här är kvar. Och vi har fått in spelare med liknande kvalitet eller bättre. Sen är jag kvar också, säger Eddahri och ler.

Hela tolv spelare är nya i klubben. Bland dem finns profiler som Emmanuel Frimpong, tidigare i Arsenal, och Zurab Tsiskaridze, den georgiske försvararen som är den som hörs mest under träningen på Tunavallen.

Kryddstarkt

Och så de allsvenska bekantingarna Daniel Björnqvist (Örebro), Ludvig Öhman (Kalmar) och Anel Raskaj, som länge spelade i Halmstad innan han flyttade till Norge.

– Hela kryddskåpet, säger Eddahri med ännu ett leende.

TT: Vem är den starkaste chilin?

– Jag bränns en del på tungan. Sen Frimpong också, han är en av de starkare kryddorna. Och Zurab. Det är kryddstarkt.

Mannen att koka ihop allt är Per "Pelle" Olsson, tränaren som brukar hyllas för hur han lyckades hålla nykomlingen Gefle kvar i allsvenskan under hela sin tid i klubben (2005-2013), trots små resurser.

– Man måste ha någon som har erfarenhet och här är det extra viktigt med tydlig organisation och spelidé. Jag tror Pelle har det där, han är perfekt, säger nye spelmotorn Anel Raskaj,

För honom var allt nytt, oavsett att klubben flyttat. Men han betonar ändå vikten av att göra Eskilstuna till lagets stad, på riktigt.

– Vårt mål är att få publiken och staden med oss, det är en viktig del, säger Raskaj.

TT: Så varför ska Eskilstunaborna komma hit?

– Ja, jag vet inte om de haft ett allsvenskt lag tidigare?

TT: Jo, men det var på 60-talet.

– Ja men då, nu när man har det och Hammarby, AIK och Malmö kommer hit. Det blir roliga matcher.

Ny supporterklubb

Klart är att publiksnittet kommer att stiga. Förra året hade laget noll sålda årskort. Nu är siffran redan uppe i 850, och det har till och med bildats en helt ny supporterklubb.

– Det är annorlunda, kul. Helt nytt för oss, men det blir ju inte sämre - bara bättre, säger Omar Eddahri, som lovar att laget spelar rolig fotboll.

– Ja, ja, ja, absolut. Vi har respekt för alla lag vi möter, men man ska inte överdramatisera. Vi är på samma nivå som de flesta andra lag, det är inte hur lätt som helst att slå Malmö borta även om det bara är ett genrep, säger Eddahri.

Men det verkliga testet, det startar på söndag.

TT

Följ ämnen i artikeln