Johaug överlägsen i uppförskörning

Publicerad 2016-01-10

Skidor. Charlotte Kalla avslutade Tour de Ski med stil. När hon inte kunde hota norskorna på pallen så klarade hon att hålla fjärdeplatsen - hennes näst bästa placering i skidornas stora kraftprov.

Therese Johaug försvarade som väntat sin titel före lagkamraterna Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng.

Bakom de suveräna norskorna - Johaug hade inga som helst problem att passera Østberg och vann med nästan 2,5 minut - så bjöd Charlotte Kalla och Kerttu Niskanen på den första riktiga duellen på den branta och korta målrakan uppe i slalombacken Alpe Cermis.

– Jag är glad att jag tog fjärdeplatsen, sade Kalla som vann Tour de Ski för sju år sedan.

– I de sista branta backarna kände jag att jag var ganska fräsch, någonstans 200 meter kvar bestämde jag mig för att köra.

Efter allt strul, med inte minst två fall, fick Kalla en perfekt avslutning. Före loppet frågade Niskanen Kalla om de skulle hjälpa varandra att dra fram till den spektakulära backen. Det förde med sig att de jagande, främst finländskorna Krista Pärmäkoski och Anne Kyllönen, aldrig fick kontakt.

– I och med att det var så pass långt ner till de andra och inget att jaga där framme så lät jag Niskanen dra.

– Det känns skönt att ha med sig det här. Det har känts som jag haft en stigande form och inte riktigt fått ut det i resultat.

Hög klass

Även om den svenska skiddrottningen, som vann Tour de Ski 2008, saknat topparna i touren och under vintern så har hon en resultatrad som visar hennes höga och jämna klass. Kalla har gjort elva distanslopp i världscupen i vinter - och aldrig varit sämre än åtta.

I touravslutningen hade hon femte bästa tid och höll tio-bästa-sviten vid liv.

Bakom Kalla svarade Maria Rydqvist som vanligt för en stark avslutning. Med åttonde sträcktid tog hon fem kliv till 13:e plats, just bakom Ida Ingemarsdotter, som inte lyckades nå målet att bli bland de tio främsta.

Ny tour väntar

– Den chansen försvann i går, sade Ingemarsdotter. Jag har ändå hållit en hög och jämn nivå. Det här har gett många lärdomar inför touren som avslutar världscupen. Då är det mer sprint och ingen slalombacke vi ska uppför. Då ska jag in på topp tio.

Stina Nilsson kom i mål som 24:a i sin första tour. Sprintstjärnan har en bit kvar innan hon är riktigt allround.

– Det här ger jättebra erfarenheter. Och de oturliga grejerna gjorde inte så mycket eftersom jag ändå inte varit i så bra form, sade den trefaldiga silvermedlajören från Falun-VM.

TT:s utsände, Val di Fiemme, Italien

Följ ämnen i artikeln