Åbergs vapen inför Masters: "Hjälpt mig massor"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-04-10

Han har aldrig spelat US Masters förut, inte ens en major.

Då ser Ludvig Åberg till att omge sig med erfarenhet i massor.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han inför debuten.

Som liten grabb satt Ludvig Åberg framför tv:n hemma i Eslöv och såg världens bästa golfstjärnor göra upp om den gröna kavajen på Augusta National.

Nu är Åberg själv en av stjärnorna, om än en i sammanhanget orutinerad sådan. Under tio sensationella månader som proffs har 24-åringen i raketfart klättrat till nionde plats på världsrankningen, men någon major har han inte spelat.

Inte förrän nu.

Och debuten sker på världens mest mytomspunna bana.

– Det är många som har på sin ”bucket list” att komma hit och vara på anläggningen och känna hur det är att vara här, miljön är ju lite annorlunda mot många andra golfbanor i världen. Att få spela här är få förunnat, säger Åberg inför Masters.

Han var här första gången 2020, inbjuden med sitt collegelag på Texas Tech. Andra besöket var för bara några veckor sedan, när Åberg under två dagar bekantade sig med banan.

”Älskar historian”

Nu är inramningen minst sagt annorlunda, med tiotusentals åskådare i publiken redan under de första inspelsdagarna.

– Augusta National har ju all historia, jag älskar historian inom golfen. Jag tycker att det är så jäkla coolt att se allt runtomkring. Alla ikoniska slag som har slagits, alla stories från tidigare år, säger skåningen.

Han har redan vunnit på både Europatouren och PGA-touren och dessutom varit med i Europas segrande Ryder Cup-lag. Men det här blir ändå en upplevelse utöver det vanliga.

Ludvig Åberg har mycket erfarenhet i teamet runt sig. Mentorn Peter Hanson gick själv i ledarboll i Masters 2012, som slutade med en tredjeplats. Och den för året nya caddien Joe Skovron har tidigare burit bagen åt Rickie Fowler under åtskilliga Mastersvarv på Augusta National. Det är en ovärderlig tillgång när Åberg försöker bekanta sig med den luriga banan.

– Han har sett stället och har varit ett väldigt värdefullt verktyg för mig. Han har hjälpt mig massor, inte bara sedan vi kom hit utan också med olika slag som man har kunnat jobba på när man är hemma.

”Cool erfarenhet”

Åberg, som störts lite av ett svullet knä under uppladdningen, tror också att upplevelsen av Ryder Cup i Rom kan hjälpa honom den här veckan.

– Det var också en stor sak som jag gjorde för första gången. Det var väldigt nervöst, men också en väldigt cool erfarenhet och något som jag lärde mig mycket av.

Ludvig Åberg hade sällskap av Rory McIlroy i en tvåboll på tisdagseftermiddagens inspelsvarv, inför ett stort åskådarfölje. McIlroy kan nog ha bidragit med ett och annat gott råd inför Åbergs debut, men den nordirländska storstjärnan är också ett levande bevis på hur svårt det är att nå hela vägen på Augusta. Efter 15 starter är Masters fortfarande majortiteln som McIlroy – tio år äldre än Åberg – saknar för att fullborda en ”career grand slam”.

Åberg hoppas kunna vara med och slåss om den åtråvärda segerkavajen redan i debuten.

– Jag vill såklart komma hit och spela bra golf och jag vet om att jag har bra kvaliteter. Förhoppningsvis kan jag visa upp det, säger han.