Andersson: "Vårt mål är att bli etta i gruppen"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2021-10-12

Förbundskapten Janne Andersson.

Ett lysande resultat trots en undermålig prestation – och nu har landslaget allt i egna händer.

Efter 2–0 mot Grekland säger förbundskaptenen Janne Andersson:

– Det har vi haft hela tiden, men vi har satt oss i ett gynnsamt läge. Vårt mål är att bli etta i gruppen.

Alla blågula supportrar bör färgmarkera den 10 november kalendern. Då kan det bli firande.

Redan i Batumi vid den georgiska Svartahavskusten kan Janne Andersson & Co fira avancemanget till landslagets andra raka VM-slutspel.

Tappar Spanien samtidigt poäng mot grekerna i Aten och Sverige vinner är gruppsegern klar redan före mötet med Spanien i Sevilla i sista matchen.

Vinner både Spanien och Sverige väntar en helt avgörande match om gruppsegern den 14 november.

För svenskt vidkommande räcker det då med en poäng för att hålla avståndet till spanjorerna.

0–0 igen, som i EM-premiären i somras? Ett drömresultat som också skulle vara värt en bra bit över hundra miljoner kronor i ersättning för att ha nått VM-slutspelet i Qatar.

– Vi har alla möjligheter att gå direkt till VM eller bli tvåa och spela playoff. Vi har satt oss i ett bra läge, säger Janne Andersson.

Ekdal avstängd

Men i Batumi får han klara sig utan mittfältsveteranen Albin Ekdal, som mot grekerna fick sitt andra gula kort i kvalet.

– Ekdal är en viktig spelare för oss som jag skulle vilja ha på planen mot Georgien men nu är han inte det. Det är klart synd att han inte är med, han får en varning han är oskyldig till, säger Andersson.

Just den överhängande risken hos flera spelare att bli avstängd gjorde sig påmind under den första halvleken.

– De gula korten hängde över oss. Det var många som var för försiktiga i duellspelet. Vi var mer direkta i andra utan att den för den sakens skull är fantastisk.

Andersson var ordentligt missnöjd i pausen.

– Det här var min 70:e landskamp och jag tror inte jag varit så irriterad tidigare.

Vad han sade till spelarna? Lite av det här:

– Vi får gå dit i närkamperna på ett annat sätt för de vann i princip alla närkamper och fick nästan alla frisparkar. Och så var det lite andra taktiska saker.

Individuell spets

– Vi spelade inte alls som vi skulle spela. Jag är väldigt nöjd att vi vinner matchen i dag sett till prestationen i första halvlek. Det känns bra att lämna en samling med 5–0 och sex poäng, säger Andersson.

Han kunde inte undgå att berömma Alexander Isak. För målet, för spelet, för ynnesten att ha anfallaren i sitt lag.

– Alexander Isak har en individuell spets. Han har avgörande egenskaper. Han var bäst på arenan, i konkurrens med publiken som var fantastisk.

– Han var skillnaden mellan lagen. På internationell toppnivå sitter skillnaden i detaljerna. Han ordnade straffen och gjorde målet, säger Greklands förbundskapten John van´t Schip.

Det tillhör inte vanligheterna att målvakten Robin Olsen står för en målgivande passning, som nu med utsparken som nådde Isak vid 2–0-målet.

– Jättekul för Robin. Han är en jättebra målvakt och det är en trygghet att ha honom. Han fick behandling i pausen, men det var ingen som sade till mig att det var något akut.