Ryssland stängs av tills vidare

Publicerad 2015-11-14

Friidrott. Ryssland stängs av från alla internationella friidrottstävlingar på obestämd tid.

Därmed är OS i Rio i fara för de ryska stjärnorna, exempelvis stavhopparen Jelena Isinbajeva.

– Ett bra första steg, säger svenska friidrottsbasen Toralf Nilsson.

Ryssland är dock fortfarande inställt på att få tävla i OS nästa sommar, enligt den ryska idrottsministern Vitalij Mutko.

– Jag tror inte att de hade kunnat ta ett annat beslut med pressen de hade på sig, sade Mutko till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Med rösterna 22-1 gick Internationella friidrottsförbundet IAAF under fredagens möte på antidopningsbyrån Wadas rekommendation och stängde av Ryssland från alla internationella friidrottstävlingar på obestämd tid. Beslutet kommer efter avslöjandet om systematisk dopning.

– I dag har vi behandlat det ryska friidrottsförbundets misslyckande och fattat beslut om en avstängning tills vidare, det tuffaste straffet vi kan utdöma, sade IAAF-ordföranden Sebastian Coe.

"Skamfyllt uppvaknande"

Coe sade också att systemet svikit friidrottare över hela världen.

– Det här är ett skamfyllt uppvaknande. Vi vill göra klart att fusk inte tolereras på någon nivå. IAAF, Wada, medlemsförbunden och enskilda friidrottare måste se sig själva i spegeln. Vi behöver se över kulturen och våra processer för att identifiera bristerna. Ingenting är viktigare än det för vår sport, sade IAAF-basen.

I och med avstängningen fråntas Ryssland arrangemangen av en stor gångtävling och junior-VM i friidrott nästa år.

Avstängningen blir aktuell för första gången under terräng-EM i Frankrike den 13 december. De största tävlingarna nästa år är inne-VM i Portland i mars, EM i Amsterdam i juli och OS i Rio de Janeiro i augusti.

"Ett bra första steg"

Toralf Nilsson, tillförordnad ordförande på Svenska friidrottsförbundet, välkomnar avstängningen.

– Det är ett bra första steg för att återskapa förtroendet för friidrotten. Wadarapporten (som presenterades i måndags) ger en skrämmande bild av hur det har sett ut i rysk friidrott, säger han till TT.

För att avstängningen ska hävas måste det ryska förbundet uppfylla en rad kriterier. Den norska antidopningsexperten Rune Andersen kommer att leda en särskild granskningsgrupp där tre av medlemmarna i IAAF:s beslutande råd (Council) kommer att ingå.

Tidigare under fredagen gick den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva ut i ett öppet brev och vädjade till IAAF att inte stänga av landets friidrottare.

"Att neka oskyldiga deltagare rätten att delta i internationella tävlingar är orättvist", skrev den dubbla olympiamästaren i brevet som publicerades på det ryska friidrottsförbundets hemsida.

TT-AFP