Konsumentverket tar strid mot Göteborgsvarvet

Publicerad 2021-09-27

Det senaste Göteborgsvarvet över 21 kilometer arrangerades 2019, då med drygt 60 000 anmälda löpare. Årets lopp blev inställt med kort varsel, och nu ger Konsumentverket stöd till anmälda som vill ha tillbaka sin startavgift. Arkivbild.

Konsumentverket har inlett ett tillsynsärende om Göteborgsvarvet. Bakgrunden är att arrangören inte betalar tillbaka anmälningsavgifterna sedan loppet blivit inställt.

Verket är kritiskt mot både avtalsvillkor och marknadsföring.

Årets upplaga av halvmaran Göteborgsvarvet var planerad att hållas den 11 september.

Men med bara drygt två veckor kvar till loppet ställde arrangören, Göteborgs friidrottsförbund, in tävlingen. Restriktioner och oro för smittspridning under pandemin var orsaken.

Samtidigt meddelade arrangören att man inte kommer att återbetala startavgiften till de cirka 35 000 anmälda deltagarna. I stället har anmälda deltagare erbjudits ett nylanserat lopp den 6 november eller att flytta anmälan till 2022, eller för maratonlöpare till 2023

Efter det fick Konsumentverket in anmälningar, riktade mot Göteborgs friidrottsförbund, från ett 30-tal missnöjda personer. Nu har verket beslutat att ställa sig bakom anmälningarna och ta strid med loppets arrangör, rapporterar SVT Nyheter Väst.

”En medveten risk”

Konsumentverket har skickat en skrivelse till friidrottsförbundet och begärt ett svar. Sedan tas beslut om eventuella rättsliga åtgärder. Grupptalan i domstol är en möjlighet. Att stämma friidrottsförbundet i Patent- och marknadsdomstolen är en av flera andra.

– Göteborgs friidrottsförbund har tagit en medveten risk och lagt risken på konsumenten, säger Rozanna Florén, jurist på Konsumentverket, till Göteborgs-Posten.

– Det är andra året i rad som de ställer in med anledning av pandemin och inte återbetalar anmälningsavgift, påpekar Florén.

Hon är kritisk till hur avtalsvillkoren vid anmälan har varit utformade, men anser också att delar av marknadsföringen varit vilseledande.

– För att förbundet i nära anslutning till beslutet att ställa in har uppmuntrat till att anmäla sig. De har gett intrycket av att loppet skulle bli av, trots att de saknade tillstånd. Det är särskilt anmärkningsvärt, säger Rozanna Florén.

Förbundsbas inte orolig

Men Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, är inte orolig för en rättslig prövning.

– Alla beslut vi har varit tvungna att fatta har fattats utifrån omständigheter som vi som förbund och ideell förening inte har kunnat rå över. Det har handlat om myndighetsbeslut och regeringsbeslut, säger Jahja Zeqiraj till Göteborgs-Posten.

– Jag finner inte anledning just nu att vara orolig över att behöva betala tillbaka någonting, tillägger Zeqiraj.

Följ ämnen i artikeln